Kreće projekat za Budvu bez otpada

Prijestonica turizma u ekološkoj akciji

Kreće projekat za Budvu bez otpada

Prijestonica ljetnjeg turizma, Budva, ove godine biće mjesto realizacije projekta „Budva Zero Waste City“, sa ciljem da u perspektivi postane prvi primorski grad bez otpada („Zero Waste“). To znači da će grad i građani raditi na selekciji i pravilnom odlaganju ambalažnog otpada i na taj način doprinijeti povećanju stepena reciklaže.

Projekat koji realizuje NVO Eko Centar iz Budve uz podršku Coca-Cola Sistema i finansiranje Coca-Cola fondacije po prvi put je predstavljen javnosti na Sajmu ekologije, koji se 24. put održava u Budvi. Posjetioci ove manifestacije mogu saznati šta znači „Zero Waste“ koncept, kako će biti primijenjen u Budvi i na koji način svaki građanin može doprinijeti povećanju reciklaže i smanjiti količinu otpada koji završava na deponijama. Štand „Budva Zero Waste City“  stručni žiri Jadranskog sajma nagradio je za uspješan sajamski nastup.

Foto5

Doljanica

Direktorica NVO Eko centar Budva Andrea Doljanica kazala je da Zero Waste gradovi za građane prije svega znače čistiju i zdraviju životnu sredinu i poboljšavaju kvalitet njihovog života.

"Suština Zero Waste pokreta je plansko i održivo upravljanje otpadom, kako bi se smanjila količina otpada na deponijama, a povećala ponovna upotreba ambalaže i reciklaža. Zero Waste gradove i turisti sve više biraju za odmor i rekreaciju“, objasnila je Doljanica.

Ona je navela da će u okviru Budva Zero Waste City biti sprovedene različite aktivnosti-edukacija građana, djece predškolskog i školskog uzrasta, donirane kante za odlaganje plastike i pametne klupe, kao i Interaktivni centar u kojem će posjetioci na jednom mjestu moći da saznaju kako će Budva postati Zero Waste te kako oni mogu da doprinesu i kako da čuvaju prirodu.

„Uskoro ćemo opremiti grad sa 30 posebnih kanti za odlaganje plastike, u kojim će građani tokom cijele godine moći da selektivno odvojeni plastični otpad iz svojih domaćinstava donesu i tako pošalju na reciklažu“, najavila je Doljanica.

Foto4

Budva Zero Waste City je nastavak i širenje ekološke priče započete 2018. godine kroz “Uhvati čist talas” kampanju, koju realizuje kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora, zajedno sa partnerima. I ova kampanja predstavljena je na Sajmu ekologije, kao dio Budva Zero Waste City inicijative. Na budvanskim plažama i ove godine vijoriće se „Uhvati čist talas“ jarbol, označavajući lokacije na kojim posjetioci plaža mogu pravilno da odlažu plastiku i limenke. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.