SD: Presuda Karadžiću podsjetnik da svaki ratni i bilo koji drugi zločin ima svog počinioca

SD: Presuda Karadžiću podsjetnik da svaki ratni i bilo koji drugi zločin ima svog počinioca

Socijaldemokrate su pozdravlile pravosnažnu presudu kojom je Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini tokom 90-ih godina.

"Ova presuda je podsjetnik da svaki ratni i bilo koji drugi zločin ima svog počinioca koji mora snositi odgovornost i nikada ne smije biti pripisan cijelom jednom kolektivitetu. Uvjereni smo da sudski epilozi svih ratnih zločina predstavljaju jednu vrstu satisfakcije za porodice žrtava tih zločina, ali isto tako znamo da je njihove žrtve nemoguće nadomijestiti", saopštila je Marija Blagojević, članica Predsjedništva Socijaldemokrata Crne Gore.

Prema njenim riječima, kultura sjećanja na jednom prostoru, bilo da su se neposredno na njemu dešavali zločini ili su se posljedice istih reflektovale posredno, je veoma važan segment za suočavanje sa prošlošću.

"Mi danas moramo da gradimo generacije koje će da pamte i da se sjećaju, jer je to jedini način da se takvi užasi nikada više ne ponove. Često se  ponosimo našom antifašističkom prošlošću s punim pravom, ali moći ćemo u budućnosti da nastavimo da se ponosimo njome samo ako nove naraštaje naučimo kako izgledaju pojavni suptilni oblici fašizma, samo ako im objasnimo kako je npr. genocid u Srebrenici mogao da se desi na koncu 20 vijeka. Ova presuda je, između ostalog, i opomena i doprinos suočavanju sa posljedicama zločina na prostorima bivše Jugoslavije", zaključila je Blagojević.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.