Izgradnja podmorskog kabla završava se početkom aprila
Podmorski kabl

Nakon toga slijede finalna ispitivanja

Izgradnja podmorskog kabla završava se početkom aprila

Završetak radova na izgradnji podmorskog kabla koji će Crnu Goru povezati sa Italijom očekuje se početkom aprila, nakon čega slijede finalna ispitivanja u dijelu postrojenja koja su u vlasništvu kompanije Terna, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nikola Vujović.

On je juče u Skupštini potvrdio ranije najave da se komercijalna upotreba kabla očekuje krajem godine.

“Funkcionalno ispitivanje podmorskog kabla i pripadajuće infrastrukture su u toku, nakon čega slijedi probni rad. Nakon ispitivanja i sprovođenja ostale neophodne procedure, može se očekivati da se sa komercijalnom upotrebom počne u četvrtom kvartalu ove godine”, odgovorio je Vujović na pitanje poslanice DPS-a Jovanke Laličić.

Kako je dodao, izgrađena je trafostanica Lastva, čiji je probni rad u toku, a pri kraju su i aktivnosti na dalekovodu Lastva Čevo koji će trafostanice u Lastvi i podmorski kabl povezati na elektroenergetski sistem.

Podmorski kabl, tvrdi Vujović, učiniće elektroenergetski sistem Crne Gore stabilnijim, dok će napajanje potrošača strujom biti sigurnije i kvalitetnije.

“Benefite će imati građani na sjeveru i primorju, ali i privreda jer se povećanjem prenosnih kapaciteta stvaraju preduslovi za dinamičan ekonomski razvoj”, istakao je Vujović.

Dodao je da će se energetsko povezivanje sa Italijom povoljno odraziti i na prihode države.

“TE je prošle godine proizvela 1.443 gigavat sati ili 38,56 odsto od ukupno proizvedene struje”, odgovorio je Vujović poslaniku DPS-a Filipu Vukoviću koji smatra da ne smijemo biti zadovoljni postojećim blokom TE, jer direktno utiče na nedavno otvoreno poglavlje 27-Zaštita životne sredine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.