Kvalitet života LGBTI osoba nastavlja da se unapređuje kroz novi strateški dokument
Foto: Ilustracija

Na sjednici Vlade

Kvalitet života LGBTI osoba nastavlja da se unapređuje kroz novi strateški dokument

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Duško Marković, usvojila drugi po redu nacionalni dokument iz oblasti unapređenja kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori za period 2019-2023 i prateći Akcioni plan za 2019. godinu.

"Sigurnost i jednakost u ostvarivanju prava svih svojih građana i građanki, predstavlja ključni prioritet Vlade Crne Gore. U tom kontekstu ostvarivanje i zaštita prava LGBTI osoba se nalazi u vrhu njene agende o ljudskim pravima", kazali su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Navodeći da strategija predstavlja izraz kontinuiteta politike Vlade Crne Gore i njene riješenosti da socijalnu isključenost LGBTI osoba u crnogorskom društvu i diskriminaciju svede na najmanji mogući stepen, te unaprijedi kvalitet njihovog života. 

Dodajući da će realizacija njenih mjera predstavljati rezultat udruženih napora Vlade Crne Gore, organizacija civilnog društva i brojnih međunarodnih partnera, a njenom implementacijom dodatno će se osnažiti principi slobode, demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i sloboda LGBTI osoba.

Kako se dalje navodi u saopštenju, ovaj dokument predstavlja odgovor na uočen izazov u vezi sa punim društvenim prihvatanjem LGBTI osoba, te dodatnim jačanjem društvene percepcije o važnosti poštovanja ljudskih prava i sloboda svih naših građana i građanki.

"Strategija se temelji na izvještajima i preporukama brojnih međunarodnih tijela, kojima su sugerisana unapređenja u politici zaštite LGBTI osoba, posebno sa aspekta primjene zakona na zaštiti njihovih prava i sloboda, kao i sa aspekta njihove bolje inkluzije u različitim sferama društvenog života. Sredstva potrebna za realizaciju mjera iz petogodišnje strategije biće obezbjeđena u budžetu Crne Gore", kazali su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.