Ručni sprej novo sredstvo prinude koje će koristiti komunalna policija
Jadranka Vukčević

Vlada utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji.

Ručni sprej novo sredstvo prinude koje će koristiti komunalna policija

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji.

Generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu Ministarstva javne uprave,  Jadranka Vukčević je predstavila Predlog zakona na Konferenciji za medije održanoj nakon 114. sjednice Vlade.

 „Imajući u vidu da se u toku primjene postojećeg zakona ukazala se potreba za unapređenjem pojedinih zakonskih rješenja,čime bi se otklonile određene slabosti u funkcionisanju službe komunalne policije i time stvorili dodatni uslovi za efikasnije obezbjeđenje komunalnog reda u jedinicama lokalne samouprave i Vlada je utvrdila izmjene i dopune ovog zakona.  Izmjene se  prije svega odnose na uvođenje novih ovlašćenja, kao što su upotreba ručnog spreja sa nadražavajućim dejstvom, razradu postojećih ovlašćenja kao što su usmeno naređenje, upozorenje, upotrebe službene palice. Te upotrebu sredstava prinude u situacijama pružanja aktivnog i pasivnog otpora subjekta nadzora, mogućnost uspostavljanja međuopštinske saradnje u obezbjeđivanju  komunalnog reda i jačanje odgovornosti komunalnih policajaca“, kazala je Vukčević.

Ona je pojasnila da se postojeće ovlašćenje naređenje koje se može dati samo usmeno i koje  je ograničavalo mogućnost uspostavljanja komunalnog reda na adekvatan način, ovim Predlogom predviđa da se može dati usmeno, pisano i putem medija.

"Takođe, dio predloženih izmjena je u funciji otklanjanja nedostataka u važećem tekstu zakona, a odnose se na primjenu ovlašćenja upozorenja koje se po važećem zakonu može dati licu koje svojim ponašanjem narušava komunalni red. Međutim, mjera upozorenja treba da predstoji samom prekršaju, odnosno da se primjenjuje u situaciji kada komunalni policajac ima osnovanu sumnju da bi određeno lice moglo učiniti ili da se priprema da učini prekršaj, a nikako kada je prekršaj već počinjen", pojasnila je Vukčević.

Takođe, predloženim izmjenama otklanjaju se i uočeni nedostaci u praktičnoj primjeni ovlašćenja upotrebe sredstava prinude, na način što je omogućena upotreba sredstava prinude u slučajevima pružanja otpora od strane subjekta nadzora, ili odbijanjem preduzimanja radnji koje je komunalni policajac naložio, zbog čega komunalna policija nije mogla obavljati svoj posao u proteklom periodu.

"Uvedeno je i novo sredstvo prinude u vršenju poslova iz nadležnosti komunalne policije - ručni sprej sa nadražavajućim dejstvom, kao sredstvo koje ima za cilj da privremeno onesposobi lice,ne ostavljajući trajne posledice", saopšteno je.

Predloženim izmjenama, otvaraju se mogućnosti za podsticanje međuopštinske saradnje, kao jednog od ključnih elemenata razvoja jedinica lokalne samouprave.

"Tako je sada opštini pružena mogućnost da zaključi sporazum sa drugom opštinom, onda kada je obim poslova njene komunalne policije povećan, kako bi joj komunalna policija druge opštine pomogla u obezbjeđivanju komunalnog reda na njenoj teritoriji", kazala je Vukčević.

U cilju jačanja odgovornosti komunalnih policajaca u vršenju poslova, pored povreda službene dužnosti i disciplinskih mjera koje su uređene Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, a koji se shodno primjenjuje na lokalne službenika i namještenike, ovaj predlog zakona je detaljnije utvrdio i druge lakše i teže povrede službene dužnosti, kako bi se napravio adekvatan balans između ovlašćenja sa jedne i odgovornosti sa druge strane.

"Izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji dodatno se unapređuje pravni okvir za organizovanje i djelovanje komunalne policije, što će doprinijeti jačanju efikasnosti rada komunalne policije, kako bi uspješno suzbijala nezakonite radnje u obezbjeđivanju komunalnog reda i time  doprinijela vladavina prava  na lokalnom nivou", zaključila je Vukčević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.