Savezništvo Crne Gore i Slovenije može snažno uticati na region

Filipović sa kolegama Bizjakom i Grošeljem:

Savezništvo Crne Gore i Slovenije može snažno uticati na region

Državni sekretar Ministarstva odbrane Crne Gore, Slobodan Filipović, sastao se danas u Ljubljani sa državnim sekretarima Ministarstva odbrane Republike Slovenije, Milošem Bizjakom i dr Klemenom Grošeljem.

Razgovor je bio posvećen nastavku političkog dijaloga i jačanju bilateralne i regionalne saradnje u odbrambenoj i bezbjednosnoj sferi. Filipović je izrazio zadovoljstvo bilateralnom saradnjom, koja se unapređuje kroz razmjenu iskustava, vještina i znanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti, u okviru regionalnih inicijativa, a posebno kroz zajedničko učešće u vojnim vježbama i u međunarodnim misijama i operacijama.

D2L1PsgX0AEOKbg

On se zahvalio na stalnoj podršci Slovenije u ambicijama Crne Gore na putu integracija i dostizanju evropskog sistema vrijednosti. Ukazao je na značaj priključenja zemalja Zapadnog Balkana Sjevernoatlantskoj Alijansi, kao garantu mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope, kao i NATO politike „otvorenih vrata“, što će dodatno unaprijediti bezbjednost u regionu, u svjetlu savremenih bezbjednosnih izazova i prijetnji.

Filipović je informisao sagovornike o strateškim planovima razvoja Ministarstva odbrane Crne Gore, aktuelnoj međunarodnoj i saradnji sa NATO strukturama, doprinosu Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti, strateškom planiranju, kao i razvoju ljudskih resursa u crnogorskim odbrambenim strukturama.

Grošelj je istakao da prijateljstvo i savezništvo dvije zemlje može snažno uticati na region. Iskustvo Crne Gore, njen ulazak u NATO i stremljenja ka EU dragocjeni su za bezbjednost Jugoistočne Evrope, naglasio je slovenački kolega.

Bizjak je naglasio da Crna Gora može računati na Sloveniju kao pouzdanog partnera u svim oblastima.

Državni sekretari su se posebno osvrnuli na nastavak saradnje u okviru Pojačanog isturenog prisustva (eFP, enhanced Forward Presence) u Letoniji, kao i na dalje unapređivanje odnosa između vazduhoplovstava i mornarica dvije zemlje.

Državni sekretari su posjetili vojne muzejske ustanove u Pivki, Kobaridu i Mariboru, što je bila i prilika za razmjenu iskustava na polju osnivanja, razvoja i značaja vojnih muzeja, kao i promocije vojnih eksponata kao dijela tradicije i afirmacije vojne istorije države.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.