Završena TAIEX Ekspertska misija za kontrolu radnog vremena vozača
Sa sastanka

Završena TAIEX Ekspertska misija za kontrolu radnog vremena vozača

Ministarstvom saobraćaja i pomorstva, u saradnji sa Evropskom komisijom, organizovalo je od 19. - 21.marta 2019. godine u Podgorici, TAIEX Ekspertsku misiju koja predstavlja dodatnu obuku službenicima Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Uprave policije.

Misija je imala za cilj da se podijeli znanje i iskustvo eksperata iz Republike Poljske u dijelu propisa koji regulišu radno vrijeme i pauze mobilnih radnika (vozača), implementaciju međunarodnih sporazuma i usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa EU legislativom u oblasti socijalnog zakonodavsta, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Gosti su bili eksperti iz ove oblasti, Kataržina Piehovska-Strumik i Kžištof Novak iz Generalnog inspektorata za drumski saobraćaj Poljske.  

Sa crnogorske strane učesnici su bili predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva, državne Inspekcije za drumski saobraćaj, Uprave policije i Mašinskog fakulteta.

Kako je saopšteno, prvog dana misije prezentovani su propisi EU iz oblasti socijalnog zakonodavstva, razmatrani su nacionalni propisi i pravila u vezi sa vremenom vožnje i odmorom vozača i usklađenost tih propisa sa EU legilsativama.

Drugog i trećeg danasprovedena je dvodnevna akcija kontrole teretnih motornih vozila i autobusa na putu, koja je imala za cilj kontrolu vozača i vozila u pogledu poštovanja odredbi Zakona o radnom vremenu i pauzama u toku radnog vremena mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prevozu, a sve na postizanju većeg stepena bezbjednosti u drumskom saobraćaju.

"Takođe, bitno je napomenuti da se ovom misijom nastavlja više nego dobra međuresorska saradnja Ministartva saobraćaja i pomorstva i Uprave policije", saopšteno je iz Ministarstva.

TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange) je instrument Evropske komisije, kojim se pruža podrška javnoj upravi u dijelu harmonizacije i primjene EU legislative, kao i razmjena najbolje evropske prakse u svim oblastima relevantnim za proces integracija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.