Ministar Bošković u rasparenim čarapama
Foto:Facebook

Svjetski dan osoba s Daun sindromom

Ministar Bošković u rasparenim čarapama

21. mart je Svjetski dan osoba s Daun sindromom. Simbol ovog dana su šarene ili rasparene čarape. Kampanji se priključio i crnogorski ministar odbrane.

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006.godine.

Simbol ovog dana su šarene ili rasparene čarape jer se tvrdi da ih osobe s Daun sindromom ne mogu upariti. 

Takođe, brojevi 21/3 predstavljaju 3 kopije hromozoma 21, koji je jedinstven za osobe s Daun sindromom.

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u saradnji s Prvim udruženjem djece i omladine s Daunovim sindromom i ove godine obilježiće Svjetski dan osoba s Daun sindromom.Događaj će biti organizovan u Podgorici, na Trgu nezavisnosti 21. marta s početkom u 11.00 časova. Planiran je prigodan program, a nakon toga i šetnja u šarenim i rasparenim čarapama. Iz Udruženja su pozvali sve da danas obuju šarene ili rasparene čarape i oboje ovaj mart podrškom raznolikosti.

U cilju osnaživanja osoba s Daun sindromom i njihovih porodica, kao i promovisanja različitosti,Udruženje kampanju sprovodi i posredstvom Fejsbuka i Instagrama objavljivanjem fotografija u šarenim i/ili rasparenim čarapama.Pozvali su i javnost, prije svega javne ličnosti, da se pridruže kampanji tako što će obuti šarene čarape, poslati im fotografiju ili je objaviti na svom profilu uz haštagove #awareness #DownSyndrome. 

U skladu s tim, pozvali su i javnost, prije svega javne ličnosti, da se pridruže kampanji tako što će obuti šarene čarape, poslati im fotografiju ili je objaviti na svom profilu uz haštagove #awareness #DownSyndrome. 

Ministar odbrane Predrag Bošković i ove godine je podržao akciju Udruženje mladih sa hendikepom u obilježavanju međunarodnog Dana osoba sa Daun sindromom.

Na zvaničnoj Facebook stranici Ministarstva objavljena je fotografija ministra koji je danas obuo rasparene čarape i time podržao obilježavanje ovog značajnog datuma.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.