Platforma pokreta

Upućena svim opozicionim političkim subjektima

Platforma pokreta "Odupri se": Vladu građanskog jedinstva da čine predstavnici vladajuće koalicije, opozicije i nestranačke ličnosti

Predstavnici pokreta „97.000 - odupri se“ proslijedili su juče svim opozicionim političkim subjektima na potpisivanje platformu „Sporazum o budućnosti“ u kome bi se zajednički obavezali da će se zalagati za formiranje vlade građanskog jedinstva, koja će djelovati u ograničenom mandatu i čiji će osnovni zadatak biti stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora, piše Pobjeda.

U tom dokumentu, koji je u kasnim popodnevnim satima poslat na službene mejlove svih opozicionih partija, a u koji je Pobjeda imala uvid, predstavnici pokreta su značajno proširili spisak zahtjeva sa protesta i sada kao prvu tačku traže formiranje vlade građanskog jedinstva, što do sada nije bio zvaničan zahtjev protesta već je fokus bio na ostavke čelnika svih državnih institucija.

U dokumentu se pojašnjava da bi prelazna vlada trebala da bude zasnovana na ,,paritetu“, odnosno da trećinu čine predstavnici vladajuće koalicije, trećinu predstavnici opozicije i trećinu ,,nestranačke ličnosti“, ali se ne napominje ko bi, i na koji način, delegirao vanpartijce u izvršnu vlast.

"Izbor ministara u vladi građanskog jedinstva treba da bude na paritetnoj osnovi, odnosno da u njoj bude trećina predstavnika stranaka iz vladajuće većine, trećina predstavnika parlamentarne opozicije i trećina nestranačkih ličnosti", navodi se u dokumentu.

Ističu i da na čelu te vlade ne mogu biti predstavnici stranaka koje trenutno čine vladajuću većinu, što podrazumijeva da bi aktuelni premijer Marković morao da podnese ostavku.

U sporazumu se predlaže da se potpisnici obavežu i da neće učestvovati ni na jednim izborima prije ispunjenja zahtjeva za formiranje vlade građanskog jedinstva, ali ni u radu Skupštine ,,do razrješenja političke krize i ispunjenja zahtjeva građana saopštenih na protestima“.

Podsjećanja radi, zahtjevi sa protesta uključuju ostavke predsjednika države Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, direktora Javnog servisa Božidara Šundića i direktora Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića.

Napominju da vlada građanskog jedinstva neće mijenjati dosadašnji spoljnopolitički pravac Crne Gore, već da će se baviti sniženjem stope PDV-a i povećanjem minimalne cijene rada na 60 odsto prosječne zarade u minuloj godini i uvođenjem omjera najniže i najviše zarade kod zaposlenih u javnoj upravi u odnosu 1 naprema 5.

Vlada građanskog jedinstva, kako predlažu iz pokreta „Odupri se“, bavila bi se i preispitivanjem svih zakona koji dovode u pitanje neotuđivost privatne svojine, ukidanjem privilegija koje uživaju ministri i rukovodici institucija, donošenjem zakona o porijeklu imovine javnih funkcionera i sa njima povezanih osoba, kojim bi se omogućilo oduzimanje nelegalno stečene i imovine čije je porijeklo nemoguće dokazati.

Ta vlada bi radila i na sprječavanju zapošljavanja na osnovu partijske pripadnosti. Prioritetan rad, kako se navodi u Sporazumu, bio bi uspostavljanje Ustavom zagarantovane socijalne pravde, sigurnosti građana i istinskog socijalnog dijaloga. Vlada građanskog jedinstva fokusirala bi se i na obezbjeđivanje nezavisnosti pravosuđa i donošenje mjera za zaštitu nezavisnih regulatornih tijela poput Agencije za sprečavanje korupcije, Državne revizorske institucije i Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Radila bi i na obezbjeđivanju pune slobode medija, sa posebnim osvrtom na informativni rad Javnog servisa. Sporazum će, kako se navodi, biti ponuđen na potpisivanje i drugim političkim subjektima, nezavisnim udruženjima i pojedincima o kojima se usaglase svi ranije navedeni potpisnici.

Knežević : Ne smije biti dogovora sa Đukanovićem i ultimatuma opoziciji

Odbjegli biznismen Duško Knežević zaprijetio je čelnicima pokreta „Odupri se – 97.000“ da unose podjelu među demonstrantima i da će svako pravljenje dogovora sa „režimom u cilju zaštite Đukanovića, od bilo koga na političkoj sceni“, s njegove strane biti žigosano.

U saopštenju dostavljenom crnogorskim medijima, rekao je da je zadatak onih koji se predstavljaju kao organizatori protesta da održe energiju među građanima koja je nastala nakon poteza koje je povukao, a ne da unose podjelu među one koji su se okupili da ruše režim.

" Vidim da se pažnja nekih iz organizacionog odbora usmjerila ka uzimanju trećine neke imaginarne vlade. Zaboravljaju da nema promjena u Crnoj Gori bez odlaska Đukanovića i njegove klike. Jasan dogovor trebalo bi da bude oko tehničke vlade, usklađen sa opozicionim strankama na političkom nivou, te definisanja novog izbornog zakona, nakon čega slijedi raspisivanje prijevremenih izbora", upozorava Knežević.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.