UN: Crna Gora na 73. mjestu svjetskog izvještaja o sreći
Foto: Ilustracija

Prošle godine bila na 81. mjestu

UN: Crna Gora na 73. mjestu svjetskog izvještaja o sreći

Crna Gora je na 73. mjestu svjetske rang liste o sreći koja obuhvata 156 zemalja, navodi se u danas objavljenom izvještaju UN-a (World Happiness Report 2019).

Crna Gora je napredovala jer je prošle godine bila na 81. mjestu.

Od zemalja bivše Jugoslavije najsrećniji su u Sloveniji koja je na 44. mjestu. Slijede Srbija (70), Hrvatska (75), BiH (78) i Makedonija (84).

Od zemalja u regionu, najsrećniji su u Rumuniji koja je na 48. mjestu. Slijede Grčka (82), Bugarska (97) i Albanija (107).

Finska je druge godine zaredom zvanično rangirana na prvo mjesto, a na posljednjem je ove godine Južni Sudan.

UN su 2012. pokrenule taj izvještaj koji rangira 156 zemalja po nivou sreće građana.

Izveštaj čine rezultati ispitivanja građana u zemljama na rang listi. Ispitanici su pozvani da odgovore na upitnik i ocjene od 1 do 10 kakav je stepen određenih faktora u zemlji u kojoj žive, a to su između ostalog saosjećanje, sloboda, velikodušnost, iskrenost i zdravlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.