Durmitorski skorup šesti zaštićeni crnogorski proizvod
Foto:MPRR

Specifičnog izgleda, ukusa i mirisa

Durmitorski skorup šesti zaštićeni crnogorski proizvod

Nakon sprovedene procedure, Durmitorski skorup šesti je proizvod zaštićen na nacionalnom nivou, a koristi od sertifikacije oznake kvaliteta imaće proizvođači skorupa sa teritorije opština Žabljak, Plužine i Šavnik, okupljeni u NVO „Udruženje proizvođača durmitorskog skorupa“, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Udruženje proizvođača je prije par godina pokrenulo proces zaštite oznakom porijekla koja predstavlja najveći oblik zaštite, shodno Zakonu o šemama kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Za dobijanje ove oznake sve faze proizvodnje, od sirovine do prerade, moraju se, podsjećaju iz resora poljoprivrede, odvijati na određenom geografskom području.

Kako su dodali, u specifikaciji proizvoda, dokumentu koji sadrži sve potrebne elemente kojima se potvrđuje specifičnost proizvoda, navedeno je da se „Durmitorski skorup“ proizvodi po tradicionalnoj tehnologiji i predstavlja neizostavan segment istorije i kulture cijelog durmitorskog područja.

"Ukupan proces proizvodnje skorupa, koji započinje ekstenzivnim gajenjem stoke i njihovom ishranom na pašnjacima i prirodnim livadama ovog područja, zatim kroz proces muže i prerade mlijeka do gotovog proizvoda, odvija se na navedenom geografskom području. Primijenjena tehnologija proizvodnje, zrenja i konzerviranja skorupa jedinstvena je i nema nikakve sličnosti sa proizvodnjom bilo kog drugog mlječnog proizvoda", navodi se u specifikaciji.

Definisano geografsko područje na kome se uzgaja stoka i proizvodi „Durmitorski skorup“ je područje teritorija tri durmitorske opštine: Žabljak, Plužine i Šavnik, zbog specifičnih klimatskih uslova i bogatstva i jedinstvenosti biljnih vrsta, utiče na kvalitet i senzorne osobine sirovog mlijeka i skorupa sa tog područja -  kazali su iz MPRRa.

Durmitorski skorup, specifičnog izgleda, ukusa i mirisa, spada u pikantne namirnice visoke nutritivne i energetske vrijednosti. Tokom zrenja skorupa usljed aktivnosti karakteristične mikroflore dolazi do niza složenih fizičkih i hemijskih promjena kroz koje se formira tipična struktura i aroma skorupa. Korišćenje mješine za zrenje skorupa daje posebnu karakteristiku ovom proizvodu, naglašavaju iz Ministarstva.

5546504720644934302714973833274404922458112n

Foto:MPRR

"Zaštita navedenih specifičnosti i kvaliteta, kroz registraciju oznake porijekla, za udružene proizvođače „Durmitorskog skorupa“ predstavlja dodatu vrijednost za njihov proizvod i mogućnost da bolje valorizuju proizvod na tržištu. Durmitorski skorup i do sada je bio izuzetno cijenjen kod potrošača, a zaštitom ovaj autohtoni crnogorski proizvod dobija nove mogućnosti za uspješniji plasman sve većem broju turista koji posjećuju durmitorski kraj, turističke centre Sjevernog regiona, kao i značajne turističke kapacitete na jugu naše zemlje", saopštili su iz MPRRa. 

Osim „Durmitorskog skorupa“ podsjećaju da je Crna Gora tokom 2017. i 2018. zaštitila još pet proizvoda – Njeguški pršut“, „Pljevaljski sir“, „Crnogorski goveđi pršut“, „Crnogorska stelja“ i “Crnogorska pršuta”.

Uskoro se očekuje i završetak procedure za zaštitu kolašinskog lisnatog sira.

"Ostvareni iskoraci u oblasti politike kvaliteta, ne samo u dijelu zaštite oznakama, nego i u dijelu sveukupnog unapređenja kvaliteta i standarda domaće proizvodnje idu u pravcu uspješne realizacije politike Vlade i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja usmjerene na diverzifikaciju ekonomije, posebno kroz povezivanje poljoprivrede i turizma, kao značajne mogućnosti za dalji razvoj crnogorske ekonomije.", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.