Šljivančanin podnio krivičnu prijavu zbog posječenih stabala u NP
Fotografija koju je dostavio Šljivančanin uz prijavu

Šljivančanin podnio krivičnu prijavu zbog posječenih stabala u NP "Durmitor"

Darko Šljivančanin, u ime Demokrata Žabljak, a kao predsjednik tamošnjeg Opštinskog odbora, danas je podnio Vrhovnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv NN lica zbog toga što su dana 18.marta u Nacionalnom parku ,,Durmitor“, u neposrednoj blizini Crnog jezera, protivno propisima izvršili obaranje više evidentno zdravih stabala, čime su počinili krivično djelo - pustošenje šuma iz člana 323 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, saopšteno je iz te partije.

Šljivančanin je u prijavi naveo da je 19. marta u Nacionalnom parku ,,Durmitor“ iza nacionalnog restorana ,,Crno Jezero“, naišao na više desetina, motornom šegom oborenih stabala.

"Tom prilikom napravio sam više fotografija, na osnovu kojih se može jasno zaključiti da je većina ovih stabala potpuno zdrava i da na njima nema tragova bolesti ili fizičkog oštećenja, zbog kojih bi ta stabla bila oborena od strane zaposlenih u Nacionalnom parku ,,Durmitor“. Zakonom o nacionalnim parkovima (,,Sl.list CG“ br.28/14 i 39/16) između ostalog, propisano je: da je na području nacionalnih parkova zabranjeno krčenje i čista sječa šuma (član 16 stav 1 tačka 1); te da se na području nacionalnih parkova mogu preduzimati pojedine radnje iz člana 16 stav 1 ovog zakona, na osnovu dozvole organa uprave nadležnog za poslove zaštite životne sredine, radi sprječavanja ozbiljnih šteta na usjevima, šumama, ribnjacima, vodama i dr. (član 17 stav 1 alineja 2).Okolnost da je u šumi posebne namjene u Nacionalnom parku ,,Durmitor“ izvršena sječa više zdravih stabala, obavezivali su me da podnesem krivičnu prijavu, kako bi nadležno državno tužilaštvo odmah sprovelo potrebne radnje, po potrebi pribavilo dodatna obavještenja i na osnovu ukupno utvrđenog činjeničnog stanja ocijenilo ispunjenost uslova za preduzimanje mjera krivičnopravne odgovornosti.", stoji u prijavi.

4

Fotografija koju je dostavio Šljivančanin uz prijavu

"Demokrate očekuju od nadležnog tužilaštva da što je prije moguće u skladu sa Zakonom postupi po podnesenoj krivičnoj prijavi, kako bi se, u postupku koji slijedi, pronašli i kaznili počinioci ovog krivičnog djela", poručilu su iz Demokratske Crne Gore.

Šljivančanin je kao dokaze uz krivičnu prijavu poslao fotografije (10), koje u prilogu ovog maila-a, pored prijave, šaljemo na uvid javnosti.

9

Fotografija koju je dostavio Šljivančanin uz prijavu

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.