Crna Gora odlučnom borbom protiv kriminala pokazala spremnost za novu fazu pregovora
Sa sastanka u Briselu

Predstavnici crnogorskih institucija na sastanku u Briselu

Crna Gora odlučnom borbom protiv kriminala pokazala spremnost za novu fazu pregovora

Odlučna borba protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori, koja je nedavno rezultirala hapšenjima članova organizovane kriminalne grupe, sprečavanjem teških zločina i napretkom u ključnim istragama, jasan je pokazatelj da je država spremna za narednu fazu pregovaračkog procesa, poručili su predstavnici crnogorskih institucija na sastanku u Briselu.

U Briselu je održan sastanak Radne grupe Savjeta Evropske unije za proširenje i država koje pregovaraju o pristupanju EU (COELA) na temu najnovijih rezultata u oblasti borbe protiv visoke korupcije i organizovanog kriminalana, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević podsjetio je da je od poslednjeg sastanka sa COELA-om u oktobru 2018. godine, Crna Gora otvorila pregovaračko poglavlje 27, izrazivši očekivanje da ove godine bude otvoreno i poglavlje 8. Kad je u pitanju srž pregovaračkog procesa, vladavina prava, ukazao je da su Radnim dokumentom EK o stanju u poglavljima 23 i 24 prepoznati bolji rezultati borbe protiv organizovanog kriminala nego u prethodnim godinama.

„Rezultati su ono što želimo danas da predstavimo, kako bismo vas dodatno uvjerili da smo spremni za narednu fazu pregovaračkog procesa. Nedavni odlučni napad protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori rezultirao je nizom hapšenja članova organizovane kriminalne grupe, sprečavanjem brojnih teških zločina i značajnim napretkom u ključnim istragama“, rekao je glavni pregovarač.

Članica Pregovaračke grupe za poglavlja 23 i 24 i šefica Radne grupe za poglavlje 23, Marijana Laković je pružila presjek ukupnog napretka u oblasti vladavine prava. Informisala je članove COELA-e o izradi nove Strategije za reformu pravosuđa za četvorogodišnji period, novog informacionog sistema pravosuđa, kao i o unapređenju prostornih kapaciteta pravosudnih institucija. Kad je u pitanju unapređenje slobode medija, predstavila je najnovije aktivnosti koje se preduzimaju s ciljem implementacije preporuka Evropske komisije, Savjeta Evrope i Ujedinjenih nacija.

„Vlada je odlučna da garantuje i unapređuje slobodu medija koja predstavlja osnovnu vrijednosti svakog demokratskog društva. To su potvrdile koordinisane akcije pravosudnih organa i policije koje su dovele do pomaka u istragama napada na novinare“, saopštila je Laković.

D2GLcKW0AAlApQ

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je predstavio aktivnosti SDT-a u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, sa osvrtom na predmete koji su u sferi interesovanja javnosti, Katnić je kazao da su u 2018. godini pokrenute finansijske istrage u sedam predmeta protiv 47 fizičkih i 10 pravnih lica.

On je istakao da je za krivična djela organizovanog kriminala u 2018. godini je podignuto 13 optužnica kojima je optuženo 87 lica, za krivična djela visoke korupcije 12 optužnica protiv 31 lica, dok je za krivično djelo pranje novca podignuta jedna optužnica protiv jednog lica.

Pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije, Enis Baković, rekao je da je dobra saradnja Uprave policije i državnih tužilaštava, kao i međunarodna saradnja sa EUROPOLOM, INTERPOLOM i državama članicama EU, rezultirala brojnim akcijama u kojima su uhapšeni članovi organizovanih kriminalnih grupa i zaplijenjena velika količina droge i cigareta.

Direktor Agencije za sprječavanje korupcije Sreten Radonjić predstavio je rezultate ASK u protekloj godini. Posebno se osvrnuo na rad Agencije kada je riječ o primjeni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, istakavši da je tokom prethodne tri godine ASK pokrenula 486 prekršajnih postupaka protiv političkih subjekata i organa vlasti zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Predstavnici država članica EU su pohvalili rezultate Crne Gore na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, navodeći da sve države članice to treba da prepoznaju i podrže što skori prelazak Crne Gore u narednu fazu pregovora. Uvjereni su, kako su poručili, da će politika proširenja ostati visoko na dnevnom redu EU i nakon izbora za Evropski parlament u maju.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.