Večeras nam stiže PROLJEĆE
Ilustracija

Trajaće do 21.juna

Večeras nam stiže PROLJEĆE

Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi danas u 22.58 časova počinje proljeće, koje će trajati do 21. juna, dok za stanovnike južne polulopte počinje jesen.

Danas je i proljećna ravnodnevnica kada su noć i dan približno iste dužine.

Ove godine dan početka proljeća podudara se sa fazom punog Mjeseca ili Supermjeseca, koji će biti oko 14 odsto sjajniji nego što je inače.

Ovo je treći i posljednji Supermjesec ove godine, a sljedeći je 2020. godine, piše Srna.

Prema prvim procjenama meteorologa, proljeće će biti natprosječno toplo, a što se padavina tiče, biće u granicama prosjeka.

Krajem marta počinje i ljetnje računanje vremena.

Iako je 84 odsto od 4,6 miliona u anketi Evropske komisije izjavilo da želi da bude ukinut prelazak sa zimskog na ljetnje računanje vremena, takav prijedlog još nije usvojen.

Članice EU će vjerovatno odobriti ukidanje, ali tek od marta ili oktobra 2021. godine.

Svaka zemlja pojedinačno će odlučiti da li će trajno ostati ljetnje računanje vremena ili zimsko.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.