Sud u Beogradu odbio da odredi pritvor trojici osumnjičenih za upad u RTS
foto: Tanjug

Sud u Beogradu odbio da odredi pritvor trojici osumnjičenih za upad u RTS

Viši sud u Beogradu odbio je predlog tužilaštva da odredi pritvor trojici osumnjičenih za nasilničko ponašanje prilikom upada učesnika protesta u zgradu RTS-a i oni će se u daljem toku krivičnog postupka braniti sa slobode.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donio je rješenje kojim je odbio predlog za određivanje pritvora prema U.S, M.P. i M.Č, rekla je za Tanjug portparolka suda Bojana Stanković.

Ona je dodala da na ovo rješenje Više javno tužilaštvo u Beogradu ima pravo da uloži žalbu krivičnom vanpretresnom vijeću u roku od tri dana.

U pitanju su dvojica osumnjičenih za unošenje motorne testere u zgradu javnog servisa, dok je treći osumnjičen za napad na policajca.

Sva trojica se terete za krivično djelo "nasilničko ponašanje na javnom skupu".

Zbog upada u zgradu RTS-a u subotu u vrijeme emitovanja drugog Dnevnika, pored ovih osumnjičenih, koji odgovaraju krivično, šest okrivljenih je već osuđeno na 30 dana zatvora zbog prekršaja "drsko i bezobzirno ponašanje iz Zakona o javnom redu i miru", a jedan na novčanu kaznu od 20.000 dinara.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sjutra pogledati ove krivične predmete, ali da ne želi ništa da prejudicira dok se ne upozna sa detaljima slučaja.

Predsjednik Republike ima mogućnost da abolira osumnjičene za izvršenje krivičnog djela od daljeg krivičnog gonjenja, a postupak za aboliciju, koja je regulisana Zakonom o pomilovanju, pokreće se po službenoj dužnosti, odnosno može da ga pokrene samo ministar pravde.

Poznat je slučaj abolicije iz 2012. godine, kada je bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić abolirao od krivičnog gonjenja nekadašnjeg predsjednika FK Crvena zvezda Dragana Džajića i druge osumnjičene za zloupotrebe sa transferima fudbalera.

Čuven je i slučaj Aleksandra Rankovića, koji je aboliran odlukom Josipa Broza Tita na 4. brionskom plenumu od krivičnog gonjenja za slučaj prisluškivanja".

Kada su u pitanju prekršajno osuđeni zbog upada na RTS, Vučić smatra da u njihovom slučaju nema ovlašćenja za aboliciju, te da se nada da će Apelacioni prekršajni sud uvažiti njihove žalbe, osloboditi ih i pustiti iz zatvora.

Oni su osuđeni u nedjelju po hitnom postupku i već su smješteni u zatvor na izvršenje kazne od po 30 dana zatvora, jer u ovom slučaju žalba ne odlaže izvršenje presude.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.