Demokrate: Bezakonje u Javnom preduzeću Nacionalni parkovi
Momo Koprivica

Demokrate: Bezakonje u Javnom preduzeću Nacionalni parkovi

Demokratska Crna Gora održala je danas press konferenciju na kojoj je potpredsjednik i poslanik Demokrata Momo Koprivica ukazao na kako su saopštili bezakonje u Javnom preduzeću Nacionalni parkovi (JP NP), dok se u srcu nacionalnog parka Durmitor uspostavlja privatni monopol putem štetnog ugovora, a u korist kompanije i konzorcijuma na čijem je čelu funkcioner DPS-a.

 "Prvo, nije izvršena transformacija JP NP u skladu sa zakonom. Nijesu ispoštovane norme i obaveze iz dva zakona (Zakon o unapređenju poslovnog ambijenta iz 2010. godine i Zakon o nacionalnim parkovima, član 41. koji predviđa osnivanje novog privrednog društva u roku od 6 mjeseci od stupanja na snagu Zakona, a od toga ni do dana danas nema ništa). Drugo, JP NP mjesecima odbija da odgovori na zahtjeve poslanika Demokrata podnijete po članu 50 Poslovnika Skupštine CG o tome koliko je lica zaposleno u ovom javnom preduzeću, jer postoji osnovana sumnja da je ono žarište partijskog zapošljavanja, a i u Izvještaju DRI iz 2014. godine utvrđeno je više slučajeva kršenja zakona prilikom zapošljavanja, a to ni do dana današnjeg nije dobilo pravni epilog, niti je javnost upoznata sa time jesu li otklonjene nepravilnosti koje je utvrdila DRI. To što protivpravno kriju podatke govori da se javni novac koristi suprotno zakonu i propisanoj svrsi. Treće, još nema podnijete optužnice i cio predmet o bezakonju i nepravilnostima u Nacionalnim parkovima, koje je utvrdila DRI, na čelu kojih je tada bio Zoran Mrdak, još je u fazi izviđaja i nakon više godina", saopštio je Koprivica.

On se zatim osvrnuo na konkretan problem i rekao da su kompaniji “Explorer”, čiji je vlasnik Luka Bulatović, "lice blisko samom vrhu DPS-a i funkcioner DPS-a, na osnovu više zaključenih ugovora sa Vladom Crne Gore u 2018. godini, na upravljanje povjereni najvrijedniji objekti i parcele, kao i mogućnost da u samom srcu Nacionalnih  parkova gradi smještajne jedinice i upravlja restoranima i motelima koji su u vlasništvu svih građana".

Prema riječima Koprivice, država je koristeći novac svih građana kao poreskih obveznika podigla restoran na samoj obali Crnog jezera.

"I umjesto da ga u javnom interesu ona koristi na toj monopolskoj poziciji, ona ga, dakle, štetnim ugovorom prepušta privatnoj kompaniji po ekstremno povoljnim uslovima, ustupajući joj, pritom, i nekoliko dodatnih ekskluzivnih poslovnih prava", saopštio je Koprivica.

Konkretno, kako je saopštio Koprivica, ovim ugovorima,kompanija “Explorer” postala je zakupac:Opremljenog restorana od 353 m2 na samoj obali Crnog jezera u vlasništvu JP “Nacionalni Parkovi”, čija je izgradnja trajala 7 godina i koštala građane Crne Gore preko 700.000 eura, terase i Koktel bara pored restorana na Crnom jezeru, zemljišta površine 15,532 m2 oko restorana na Crnom jezeru, motela od 371 m2 na lokaciji Radovan luka u samom srcu kanjona rijeke Tare, restoran na Biogradskom jezeru površine 192 m2, 12 “eco-lodge” bungalova na Biogradskom jezeru.

To nije sve, naglasio je poslanik Demokrata.

"Kroz ove ugovore kompaniji “Explorer” omogućene su dodatne ekskluzivne i monopolske aktivnosti, i to:izgradnja 30 “eco-lodge” bungalova na samoj obali Crnog jezera, izgradnja avanturističkog parka sa vještačkom stijenom na Crnom jezeru, izgradnja igraonice za djecu na Crnom jezeru, kupovina 90 kanua, kajaka i čamaca za izdavanje na Crnom jezeru, kao i isti broj na Biogradskom jezeru. Važno je istaći da će broj i koncentracija ovih plovila na jednom mjestu uništiti vizuelni identitet i ljepotu jezera, monopol nad centralnim dijelom kanjona Tare, jer ne postoji drugi objekat za odmor i ishranu pri višednevnim rafting turama u tom dijelu kanjona Tare, monopol nad restoranima na Crnom i Biogradskom jezeru", kazao je Koprivica.

"Zakup restorana na Crnom jezeru sa pripadajućim parcelama kompanija “Explorer” platiti nešto ispod 50.000 eura, a u slučaju da je dobit veća od ove sume – zakup će platiti podjelom dobiti, tako što će 60% dobiti imati kompanija, a 40% JP “Nacionalni parkovi”. Pod istim uslovima, samo za cifru od 26.315 eura, kompanija “Explorer” dobila je u zakup i restorana na obali Biogradskog jezera. Ovi više nego povoljni uslovi za kompaniju “Explorer”, kao i činjenica da je kompanija bila jedini prijavljeni subjekt na javnom tenderu za zakup, iako smo mi turistička zemlja sa velikim brojem turističkih preduzetnika, dovode do opravdane sumnje da je zakupac ekskluzivnih lokacija znao za detalje tendera i prije nego što je tender raspisan", bio je jasan Koprivica.

On je kao posebno alarmantnu činjenicu, istakao i to da će profit od svih dodatnih poslovnih aktivnosti koje su monopolizirane u srcu Nacionalnog parka Durmitor (izdavanja bungalova, iznajmljivanja kajaka, kanua, bicikala, prihodi od avanturističkog parka i igraonice za djecu) ići isključivo kompaniji “Explorer”. Drugim riječima, njenom vlasniku Luki Bulatoviću ostaje čist profit.

"Pravo na te dodatne, ekskluzivne i monopolske poslovne aktivnosti, ova privatna kompanija je stekla kroz zakup restorana, ali nije ugovoreno isto plaćanje kao u slučaju uzimanja restorana. NP je predao svoj monopol privatnoj kompaniji, a da nije ugovorio naknadu ili učešće u raspodjeli profita, kao u slučaju restorana. Oko ovog i ovakvog korišćenja Crnog jezera svim ostalim subjektima je postavljena rampa, a kompaniji Explorer dat pravni monopol i mašina za pravljenje novca. Za sticanje ovog unosnog posla i ekskluzivnog prava nije definisana jasna ugovorna naknada niti podjela profita sa državom, odnosno učešće države u podjeli profita. Shodno Zakonu o koncesijama jasno proizlazi da predmet ugovora mora biti i ovo korišćenje Crnog jezera, njegove obale i okoline i da se jasno definiše ugovorna naknada za korišćenje ovog prirodnog bogatstva u državnoj svojini. Suprotno javnom interesu ništa od toga nije definisano niti urađeno. Dakle, to je štetan i protivpravan ugovor", naglasio je poslanik Demokrata.

Na ovaj način, kako je istakao Koprivica, kompaniji “Explorer” omogućen je dominantan, odnosno monopolistički položaj u odnosu na konkurenciju u vidu: hotela, restorana, turističkih agencija, mogućnosti diktiranja uslova tržišta i damping cijena, bolje pregovaračka pozicije sa velikim turoperaterima upravo zbog eksluzivnih i jedinstvenih lokacija koje je predmetna kompanija uzela u zakup po više nego povoljnim cijenama, čime će se dramatično ugroziti poslovanje ostalih privrednih subjekata na Žabljaku.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.