„Naš zadatak je da ojačamo odnose sa malom, ali prelijepom zemljom koja ima sve potencijale
Đukanović sa predstavnicima Istočnog odbora njemačke privrede

Đukanović sa predstavnicima Istočnog odbora njemačke privrede

„Naš zadatak je da ojačamo odnose sa malom, ali prelijepom zemljom koja ima sve potencijale"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović imao je u Berlinu sastanak sa predstavnicima Istočnog odbora njemačke privrede, najsnažnijeg promotera i zastupnika interesa u zemljama Istočne Evrope, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Predsjednik Upravnog odbora OAOEV-a Mihael Harms, izrazio je zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Đukanovićem navodeći da je ekonomska i privredna saradnja najbolji put za unapređenje bilateralnih odnosa dvije države.

„Naš zadatak je da ojačamo odnose sa malom, ali prelijepom zemljom koja ima sve potencijale: more, planine, veliku istoriju, arhitekturu i divne ljude“, kazao je Harms.

Uz zadovoljstvo zbog rasta trgovinske razmjene između Crne Gore i Njemačke, predsjednik Istočnog odbora izdvojio je i prioritete u budućoj saradnji. To su, prije svega, obrazovanje mladih i stvaranje stručnog kadra, jačanje regionalne saradnje i digitalni razvoj.

SastanaksaIstonimodboromnjemakeprivrede2

Đukanović upoznao je članove Odbora, predstavnike renomiranih biznis komora i njemačkih kompanija sa političkim i ekonomskim kretanjima u Crnoj Gori.

Posebno je ukazao na dinamični razvoj Crne Gore, stabilan ekonomski rast i visok procenat učešća stranih investicija u BDP-u iz više od 100 zemalja svijeta, od kojih su dvije trećine iz zemalja EU.

„Naš cilj je dalji stabilni ekonomski rast, viši kvalitet života građana i zato smo posvećeni reformama i vladavini prava, znajući da je to osnovna tačka dobre reputacije jedne zemlje za ulaganje“, kazao je Đukanović.

Dobro pripremljeni investicioni projekti u oblasti infratsrukture, energetike, turizma i proizvodnje hrane, uz planirane strukturne reforme vode ka stvaranju inspirativnog ambijenta za strane investitore, kazao je predsjednik države i pozdravio odgovoran odnos i rezultate njemačkih kompanija Telekom i Štada u Crnoj Gori, koje mogu biti primjer i inspiracija za buduće investitore.

Đukanović je iskazao punu saglasnost sa prioritetima njemačkih privrednika, ističući da zemlja ne mora biti ni velika ni bogata, ali mora ulagati u znanje i vještine, kao garant razvoja.

"U tom smislu želimo što više kredibilnih partnera koji će u Crnu Goru donijeti prije svega znanje, iskustvo i standarde", saopštio je.

Predstavnici njemačke privrede su se posebno interesovali za mogućnost ulaganja u energetiku, naročito u oblast proizvodnje zelene energije, u industrijskom i sektoru digitalizacije, kao i mogućnostima saradnje usavršavanja mladih kadrova kroz moguću saradnju sa crnogorskim Univerzitetom.

"Naglasili su važnost regionalne dimenzije u kojoj, kako su kazali, Crna Gora učestvuje i kroz Berlinski proces, koji predstavlja nadogradnju evropske politike za Balkan i najkonkretniji odgovor na potrebe razvoja regiona, izgradnju infrastrukture i bolju povezanost", saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

U razgovoru su učestvovali ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber, član Predsjedništva Istočnog odbora njemačke privrede i počasni kozul Crne Gore u Hamburgu Peer Witten, zamjenica izvršnog direktora privredne komore Hamburga Suzan Kuchmeister, izvršni direktor kompanije za inovacije i konsalting Heiko Šmit, regionalni direktor Štade Ronald Seliger i izvršni direktor Falk Beratung GmbH Tomas Falk.

Delegacija Istočnog odbora njemačke privrede posjetiće Crnu Goru naredne nedjelje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.