Brajović: Sinhronizovanim djelovanjem možemo stvoriti prosperitetan region
Konferencija predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative

Otvorena konferencija predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative

Brajović: Sinhronizovanim djelovanjem možemo stvoriti prosperitetan region

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović otvorio je danas u Budvi XVI konferenciju predsjednika parlamenata država članica Jadransko-jonske inicijative, u okviru godišnjeg predsjedavanja naše zemlje ovom Inicijativom.

Brajović je istakao da Crna Gora kao mediteranska zemlja kojoj Jadransko more predstavlja značajan razvojni resurs, posebno je zainteresovana za još intenzivnije učešće u ovoj Inicijativi, imajući u vidu dosadašnja pozitivna iskustva i potencijale regionalne saradnje, kao i podršku Evropske unije.

"Crna Gora kontinuirano jača svoje institucije, svjesna da je to u interesu svakog njenog građanina, kao i razvoja društva u cjelini. Zato smatram da pogotovo mi izabrani predstavnici građana, djelovanjem u okviru institucija treba da doprinosimo njihovom jačanju, kao i da svoje ciljeve ostvarujemo stalnim unaprjeđenjem nivoa demokratske kulture. Vjerujem da je i to jedna od zajedničkih odrednica i interesa svih naših država i društava. Djelovanje u okviru institucija dokazana je vrijednost razvijenih demokratskih država, a parlamenti su  - složićete se - neprikosnoveni forum za razmjenu mišljenja i sprovođenje ideja uz poštovanje usvojenih procedura i pravila", istakao je predsjednik Skupštine crne Gore. 

Reforme koje sprovodimo, prema njegovim riječima prije svega predstavljaju unutrašnju potrebu, a takođe su dio obaveza na evropskom putu.

"Da podsjetim, shodno postignutim rezultatima Crna Gora je predvodnik zemalja kandidata, ne samo po broju otvorenih poglavlja, već zbog usvojenih evropskih politika u brojnim oblastima. Reformu unutrašnje strukture Evropske unije i integraciju zemalja Zapadnog Balkana smatramo komplementarnim procesima", kazao je on.

Govoreći o integracionom procesu zemalja regiona Brajović je rekao da u našem regionu ne postoji dilema kada je u pitanju evropska perspektiva svih učesnica Inicijative:

"Države članice Jadransko-jonske inicijative su različitog stepena razvijenosti, ekonomskih karakteristika i perspektiva, kao i dostignutih nivoa demokratičnosti. Ali je članstvo u evropskoj zajednici naroda zajednički imenitelj. I naše sličnosti i naše razlike su značajne za dalji prosperitet i stabilnost Evrope u cjelini. Uvjeren sam da sinhronizovanim djelovanjem možemo stvoriti prosperitetan region, privlačan za investicije koje će obezbijediti ekonomski i društveni rast i podržati integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju", rekao je Brajović.

U tom smislu Jadransko-jonska inicijativa, u njenoj parlamentarnoj i svim drugim dimenzijama, značajan je okvir saradnje devet država naveo je Brajović.

Kroz realizaciju mnogobrojnih projekata dat je kako je kazao doprinos zaštiti identiteta mediteranskog prostora i svaki od aspekata saradnje važan je na svoj način od saobraćajne i energetske povezanosti, zaštite životne sredine, pomorske saradnje, kulture pa sve do turizma.

"Izuzetne prirodne ljepote i biodiverzitet, kao i bogata kulturna, istorijska i arheološka baština našeg regiona čine nemjerljivi potencijal za razvoj. Upravo smo zbog toga akcenat današnjeg sastanka stavili na saradnju u oblasti turizma i kulture i njihovu međusobnu povezanost. Kultura je preduslov za razvoj turizma koji je s druge strane važan za efikasnu valorizaciju kulture. Crna Gora će nastaviti snažno da doprinosi jačanju ovog foruma, kao uspješnog mehanizma saradnje i koordinacije zajedničkih aktivnosti na implementaciji evropskih vrijednosti i standarda. 4 Izvršnom sekretarijatu Inicijative dugujemo zahvalnost na uspješnoj koordinaciji i realizaciji aktivnosti zemalja članica. Uvjeren sam da će današnji usaglašeni stavovi biti korak naprijed u saradnji i zajedničkom napretku naših država i regiona u cjelini", zaključio je predsjednik Skupštine.

Na otvaranju je govorio i predsjednik Vlade Duško Marković.

Konferenciji prisustvuju predsjednici ili potpredsjednici parlamenata devet država članica Inicijative:  Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Grčke. Iz Crne Gore, uz domaćina predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, učestvuju poslanici i ministri vanjskih poslova Srđan Darmanović, održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i kulture Aleksandar Bogdanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.