Veći broj policijskih inspektora nadležnih za nasilje u porodici
Sa konferencije

Nuhodžić najavio

Veći broj policijskih inspektora nadležnih za nasilje u porodici

Borba protiv nasilja nad ženama dobila je novu dimenziju ratifikacijom Istanbulske konvencije i obavezuje nas da unaprijedimo prevenciju, zakonodavni okvir, kao i procesuiranje počinilaca i zaštitu i podršku žrtvama- kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na današnjoj konferenciji „Nasilje nad ženama - primjena Istanbulske konvencije i otpor retrogradnim procesima“, koju je organizovala Ženska politička mreža u saradnji sa Vladom i UNDP.

Kako je kazao Nuhodžić, ciljevi Istanbulske konvencije zahtijevaju punu koordinaciju svih nadležnih institucija, ali i civilnog sektora i medija.

S tim u vezi, ministar je podsjetio da je MUP prošle godine formirao Operativni tim koji je sastavljen od predstavnika resornih ministarstava, pravosudnih organa i svih nevladinih organizacija koje se bave ovom problematikom i koji je, razmatrajući oko 20 kompleksnih slučajeva, već postigao dobre rezultate, kroz predloge mjera, modele reagovanja i komunikaciju sa žrtvama. 

Nuhodžić je pojasnio da policijski službenici postupaju shodno procedurama i smjernicama iz novog Protokola o prevenciji i zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u porodici, a da je poseban akcenat stavljen na procjenu rizika.

"U 2018. godini Policija je pratila izvršenje više od 300 zaštitnih mjera, što je za oko 30 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, a mjere su se odnosile na udaljenje iz stana, zabranu približavanja i zabranu uznemiravanja i uhođenja. Ovi podaci upućuju na to da su se žene osnažile da prijave nasilje i da raste njihovo povjerenje u rad Policije", rekao je Nuhdožić.

Govoreći o daljim aktivnostima, ministar policije je kazao da je krajem 2018. godine, uz podršku Kancelarije UNDP uspostavljena elektronska baza podataka za automatsku razmjenu informacija između Policije i Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Takođe je ukazao na važnost imperativne i neselektivne primjene odredbi Zakona o oružju koje se odnose na izdavanje odobrenja za nabavku oružja i oduzimanje oružja, što je ujedno i mjera prevencije u cilju zaštite od nasilja u porodici. Ministar je najavio i povećanja broja policijskih inspektora nadležnih za ovu oblast u Sektoru kriminalističke policije, kao i mogućnost uvođenja predmeta o nasilju na Policijskoj akademiji, te organizovanje predavanja na ovu temu za djecu školskog uzrasta - navodi se u saopštenju MUPa.

Izražavajući podršku žrtvama nasilja i poručujući da u toj borbi imaju oslonac u državi i institucijama, ministar je zaključio da je odgovornost za stvaranje ambijenta nulte tolerancije na nasilje na cjelokupnoj društvenoj zajednici. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.