Đukanović i Štajnmajer: Crna Gora jedna od najbržih zemalja na evropskom putu (FOTO)
Foto: Predsjednik CG

"CG ima punu podršku Njemačke"

Đukanović i Štajnmajer: Crna Gora jedna od najbržih zemalja na evropskom putu (FOTO)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dočekan je u Berlinu uz najviše vojne i državne počasti, gdje boravi na poziv predsjednika SR Njemačke Frank Valtera Štajnmajera.

Kako je saopšteno iz predsjednikovog kabineta, nakon svečane ceremonije dočeka, Đukanović i Štajnmajer su razgovarali o odnosima Crne Gore i Njemačke, evropskoj budućnosti Crne Gore i Zapadnog Balkana.

ukanovitajnmajer

Štajnmajer je izrazio izuzetno zadovoljstvo prilikom da ugosti Đukanovića, uz ocjenu da su odnosi između Njemačke i Crne Gore veoma bliski i da dvije zemlje imaju potencijala za još snažniju saradnju, prije svega u ekonomskoj sferi.

Štajnmajer je podsjetio na podršku Njemačke Crnoj Gori tokom pristupanja NATO, ističući da je naša država danas vrijedan partner u Alijansi.

DoekDvoracBellevue5

"Naš sledeći zadatak je integracija u EU", kazao je njemački predsjednik i istakao da je Crna Gora jedna od najbržih zemalja na evropskom putu.

U tom smislu, izrazio je uvjerenje da će se EU nakon izbora za evropski parlament i jasnije slike o Bregzitu, snažnije posvetiti integraciji Zapadnog Balkana i dodao da će Crna Gora na tom putu imati punu podršku Njemačke, posebno po pitanju jednog od najvažnijih pitanja u pregovorima vladavini prava.

DoekDvoracBellevue4

Predsjednik Crne Gore zahvalio je Štajnmajeru za poziv da bude u zvaničnoj posjeti SR Njemačkoj i na sadržajnom programu posjete.

Uz zadovoljstvo izuzetno dobrim odnosima dvije države, zahvalio je Štajnmajeru za veliku podršku Njemačke koju u kontinuitetu pruža Crnoj Gori.

"U vremenu kada smo očuvali stabilnost, i kada smo krenuli na put integracija i uspostavljanja demokratije, i danas kada kao nezavisna država mukotrpno radimo na izgradnji institucija i dostizanju evropskih standarda. Takav odnos Njemačke nije samo prema Crnoj Gori, nego i cijelom regionu, za čiju je stabilnost ključna dalja integracija, i viši kvalitet života građana. Imponuje pažnja Njemačke, ali bi bilo važno da iskoristite svoj uticaj, kako bi i druge evropske adrese pomogle evropeizaciju Balkana", kazao je Đukanović.

DoekDvoracBellevue2

On je Štajnmajera upoznao i sa prioritetima državne politike-dinamičnim ekonomskim razvojem zemlje i članstvom u EU.

"Utoliko je još važnije prisustvo njemačkih investitora što će nam pomoći da brže i direktnije usvajamo evropske standarde. Iako mala zemlja, trudimo se da budemo ozbiljan promoter evropske politike u regionu, posebno je značajna podrška Njemačke u oblasti pravosuđa, unutrašnjih i vanjskih poslova", naveo je Đukanović

DoekDvoracBellevue1

Značajan dio razgovora posvećen je i aktuelnim prilikama u regionu.

Štajnmajer posebno se interesovao za stav Đukanovića u odnosu na preostala otvorena pitanja.

Obostrano je pozdravljen dogovor Skoplja i Atine, koji može biti primjer kako se i teška pitanja rješavaju kada za to postoji polotička volja i jasni ciljevi, što treba da posluži kao inspiracija i za preostala otvorena pitanja u regionu.

Prve dame Crne Gore i SR Njemačke Lidija Đukanović i Elke Bidenbender imale su odvojeni razgovor tokom kojeg su posebnu pažnju posvetile ulozi žene u javnom i političkom životu i obrazovanju mladih.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.