Rumun izgradio najkraći autoput u znak protesta zbog loše infrastrukture
Foto:N1

O svom trošku

Rumun izgradio najkraći autoput u znak protesta zbog loše infrastrukture

Rumunski preduzetnik izgradio je autoput dužine jednog metra u sjeveroistočnoj Rumuniji u znak protesta zbog loše putne infrastrukture u zemlji.

Vlasnik lanca restorana brze hrane, 33-gogodišnji Stefan Mandači, kome je dozlogrdila slaba putna mreža u njegovoj oblasti privatno je naručio izgradnju minijaturnog autoputa o ličnom trošku od 4.400 eura, prenosi BBC.

Kampanja je trajala nedeljama sa ciljem da izazove reakciju i dostigla je vrhunac u petak kada je otvorena "dionica" autoputa.

Rumunija ima jednu od najkraćih mreža autoputeva u EU od samo 806 kilometara za cijelu zemlju, iako je teritorija gotovo jednaka Velikoj Britaniji koja ima oko 4.000 kilometara, navodi BBC.

Britanija pri tom nije među zemljama EU sa najvećom putnom mrežom, najviše ima Španija 16.000 kilometra, a slijedi Njemačka sa 14.000, prema podacima Evrostata.

Mandači je rekao za BBC da mu je cilj da ujedini stanovništvo oko cilja da imaju autoputeve. Autoput na parceli u njegovom vlasništvu blizu frekventnog glavnog puta simbolično je izgrađen u Sučavi, oblasti bez autoputeva.

On je rekao da taj region jedini u Rumuniji uopšte nema autoputeve.

"Nemamo ni metar autoputa pa sam odlučio da izgradim metar da dokažem da je to moguće", rekao je Mandači za BBC.

Saobraćaj na obližnjem putu je bio u zastoju zato što se nekoliko stotina pristalica pojavilo da prisustvuje takozvanom otvaranju autoputa. Bilo je prisutno i nekolko medija, kao i vozilo hitne pomoći i vatrogasna kola dok je mali avion prelijetao noseći natpis u kome se traže autoputevi.

"Mislim da smo ujedinjeni. Nikad nisam doživio trenutak ovakve solidarnosti među Rumunima", uzviknuo je Mandači iznad buke automobilskih sirena.

Okupljeni su glasno navijali kada je on presjekao vrpcu da otvori ono što nazivaju "autoput spomenik".

N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.