Njemačka će biti na raspolaganju Crnoj Gori na riječi i djelu
Foto:Pres služba Predsjednika

Đukanović sa predsjendikom Bundestaga

Njemačka će biti na raspolaganju Crnoj Gori na riječi i djelu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom zvanične posjete Njemačkoj, sastao se sa predsjednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom.

Šojble je izrazio veliko zadovoljstvo prilikom da ugosti Predsjednika Crne Gore u, kako je kazao, istorijskom zdanju Rajstaga, koji je nekada bio simbol podijeljene Njemačke, a danas je simbol ujedinjenja.

Prvi čovjek Bundestaga kazao je da u Njemačkoj postoji širok konsenzus da je stabilnost Zapadnog Balkana, važna ne samo za region, već i za Njemačku i Evropu i da to podrazumijeva perspektivu članstva u NATO i EU. U tom kontekstu, Šojble je naglasio da postoji širok interes u Njemačkoj da je integracija ZB u EU ključan faktor za njegovu stabilnost. Uz poruku o snažnoj podršci Crnoj Gori i regionu na putu integracije, Šojble je podsjetio na ključne teme tog procesa, vladavinu prava i u tome ulogu nezavisnosti pravosuđa i slobodu izražavanja i informisanja. Poručio je da će Njemačka biti na raspolaganju Crnoj Gori na riječi i djelu, gdje god može, spremna da dijeli savjet, a ne lekcije - navodi se u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta.

Đukanovič je zahvalio Njemačkoj na ogromnim naporima da učini evropsku perspektivu Zapadnog Balkana realnom, kao i za parlamentarnu i ukupnu međudržavnu saradnju koju ostvarujemo.

"Balkanu treba puna stabilnost i izvjesnija dogledna EU perspektiva", poručio je Đukanović.

ukanoviojble1

Foto:Pres služba Predsjednika

U tom smislu,kako je rekao, Crna Gora nastoji da bude primjer i podsticaj drugima u regionu, svjesna da to znači teške i bolne reforme.

On je predsjednika Bundestaga je upoznao sa prioritetima naše državne politike – dalji ubrzani ekonomski razvoj u cilju dostizanja evropskog kvaliteta života i članstvo u EU.

Šojble i Đukanović su tokom susreta pozdravili rješenje spora između Skoplja i Atine, koje može poslužiti kao primjer kako se teška pitanja, uz dobru političku volju, mogu rješavati.

U tom smislu, predsjednik Šojble se saglasio sa ocjenom predsjednika Đukanovića o značaju očuvanja multietničkog koncepta i demokratije na Balkanu i naglasio da nove podjele po etničkim principima ne vode nikuda i mogu stvarati nove probleme.

Predsjednici su pažnju u razgovoru posvetili važnosti unaprijeđenja parlamentarne saradnje dvije zemlje bez obzira na aktuelni bojkot. Saglasili su se o neophodnosti snažnijeg prisustva evropske politike na Z. Balkanu, što osim dalje podrške Njemačke, zahtijeva i vidljiviju ulogu drugih važnih adresa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.