Đukanović: Protesti pokazatelj napretka društava Zapadnog Balkana
Milo Đukanović

Vlast spremna da razgovara sa građanskim strukturama

Đukanović: Protesti pokazatelj napretka društava Zapadnog Balkana

Protesti u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji su očigledan pokazatelj napretka Zapadnog Balkana. Vlast u Crnoj Gori je spremna da sa onima koji formalno predvode proteste, kao građanskom strukturom, razgovara o svim pitanjima koja predstavljaju njihov interes, poručio je predsjednik države Milo Đukanović

"Protesti predstavljaju dio naše političke i društvene svakodnevnici, i jedan su od očiglednih pokazatelja napretka zapadnobalkanskih društava i na njih se danas u regionu gleda, za razliku od ranije , kao na legitiman način ispoljavanja političkih interesa. Ponovljamo u Crnoj Gori da bi bilo prirodno da proteste koje predvodi opozicija zamijenimo parlamentarnim dijalogom.Iako se protesti pokušavaju predstaviti kao građanski, a očigledno je da iza njih stoje političke strukture, spremni smo  da sa onima koji makar formalno predvode proteste, kao građanskom strukturom razgovaramo o svim pitanjima koja predstavljaju njihov interes. Oko tog pitanja nema nikakvih nedoumica ni potencijalno konfliktnih situacija na relaciji vlast i učesnici protesta”, kazao je Đukanović tokom predavanja u Njemačkom društvu za vanjsku politiku.

Ocijenio je i da ima zajedničke niti između protesta u više država na Balkanu.

“Ideja protesta u sve tri države jeste promijena vlasti mimo izbornog procesa. Danas na Zapadnom Balkanu imamo vlade koje sa jasnom vizijom pokušavaju da društva povedu putem savremene EU civilizacije. Ovakve pojave upućuju na zaključak da smo još uvijek daleko od toga da imamo homogenizovanu javnost na Balkanu.I dalje se vodi konfrontacija između onih koji zagovaraju novu politiku, politiku usvajanja evropskih standarda, koja znači i izbor vlasti na demokratskim izborima i onih drugih koji misle da se vlast može mijenjati na ulici putem revolucije”, naveo je Đukanović.

Kako je kazao, pokušava se kroz dijalog sa onima koji su nosioci takvih zahtjeva  skrenuti pažnju da se moramo vratiti poštovanju pravila koja smo uspostavili kroz ustave i nadogradnji onoga što je već ostvareni nivo demokratske kulture , a ne da se vraćamo u 90-e godine kada su se događali anarhični procesi.

"U toj beskompromisnoj borbi za vlast se veoma olako i neodgovorno zanemaruju nacionalni interesi", naveo je Đukanović i kao primjer naveo Albaniju koja je danas pred otvaranjem pregovaračkog procesa a prema ocjeni crnogorskog predsjednika, protesti koji se dešavaju u toj zemlji ozbiljno ugrožavaju takvo postignuće albanske politike.

Dodao je i da postoje specifičnosti u svakoj od zemalja, u žiži interesovanja u Srbiji je i dalje pitanje Kosova.

"Kada je Crna Gora u pitanju jedna od niza afera koje se kreiraju je iskorištena kao inicijalna kapisla za ono što opozicija priželjkuje već duži vremenski period a to je da promijeni vlast u Crnoj Gori.To je naravno legitiman interes i cilj samo što se do njega može doći u organizovanim demokratskim društvima na slobodnim izborima koji se odvijaju u skladu sa pravilima koja su propisana izbornim zakonodavstvom usaglašavnim sa EU standardima i koje se koriguju u skladu sa smjernicama OEBSa i Savjeta Evrope.", zaključio je Đukanović

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.