Žugić: CBCG počela pripremne aktivnosti za uvođenje servisa instant plaćanja u CG
CBCG

Žugić: CBCG počela pripremne aktivnosti za uvođenje servisa instant plaćanja u CG

Centralna banka (CBCG) počela je pripremne aktivnosti za uvođenje servisa instant plaćanja u Crnoj Gori, saopštio je njen guverner Radoje Žugić.

On je na godišnjem susretu guvernera regiona, koji je ove sedmice održan u Savudriji u Hrvatskoj, kazao da CBCG prati trendove i primjenu finansijske tehnologije u poslovnim bankama, zahtijevajući strogo vođenje računa o bezbjednosti transakcija i zaštiti od sajber kriminala, javlja agencija MINA.

„Centralne banke moraju oprezno ispitati mogućnost kontrolisane primjene finansijske tehnologije kroz prizmu očuvanja finansijske stabilnosti“, rekao je Žugić učestvujući na panelu na kome su razmatrana pitanja izazova monetarne politike i bankarstva vezanih za finansijsku tehnologiju.

On je dodao da unaprijeđena tržišna infrastruktura mora biti ne samo efikasna i inovativna, već sigurna i otporna na rizike.

Iz CBCG su saopštili da su se glavne teme ovogodišnjeg skupa, koji okuplja guvernere, predstavnike banaka i finansijskog sektora zemalja regiona, odnosile na monetarnu politiku i centralno bankarstvo.

Panelisti su se složili u ocijeni da finansijska tehnologija postavlja brojne izazove pred monetarnu politiku, posebno u svijetlu digitalnog okruženja, kao i da taj segment mora biti adekvatno zakonski regulisan.

„Kroz regulativu se mora obezbijediti visok stepen sigurnosti tih transakcija i istovremeno zadovoljstvo klijenata, koji sve više koriste moderne bankarske usluge“, zaključeno je tokom panela.

Godišnji susreti guvernera centralnih banaka regiona, koje sedmu godinu uzastopno organizuje hrvatski poslovni nedjeljni časopis Lider u saradnji sa Narodnom bankom Hrvtaske, imaju za cilj unaprjeđenje saradnje finansijskih institucija regiona i razmjenu iskustava

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.