CSA konferencija – naučni događaj svjetskih razmjera u aprilu

CSA konferencija – naučni događaj svjetskih razmjera u aprilu

Glavni naučni događaj koji će obilježiti naredni mjesec i okupiti naučnike iz cijelog svijeta je godišnja konferencija Crnogorske sportske akademije, koja se održava od 4. do 7. aprila 2019. godine, u Dubrovniku. Sada to zvanično potvrđuju i brojke, ocjena je predsjedavajućeg ove konferencije prof. dr Duška Bjelice.

„Rekordna statistika najviše govori o ovoj naučnoj konferenciji. Iz oko 50 zemalja, od oko 360 autora, pristiglo je blizu 200 naučnih radova. Sada već pouzdano možemo da kažemo da se konferencija CSA svrstava ne samo među vodeće sportske naučne kongrese na Zapadnom Balkanu, već je ona dobila svoju prepoznatljivost u svijetu. Ona je na listi najprestižnijih svjetskih događaja UNESKO-ovog Internacionalnog savjeta za sportsku nauku i fizičko vaspitanje *ICSSPE“, kazao je profesor Bjelica.

Konferenciju na temu „Sport, fizička aktivnost i zdravlje: savremene perspektive“, organizuju Crnogorska sportska akademija, Fakultet za sport i fizičko obrazovanje Univerziteta Crne Gore i 12 partnerskih fakulteta iz zemalja EU i regiona.

„Naš organizacioni tim je sve pripremio za predstojeću konferenciju. Poznata su imena plenarnih predavača, svjetskog renomea, iz oblasti nauke o sportu. Pored predavanja po pozivu i radionica, otvoren je poziv za dvije nagrade: za najboljeg mladog istraživača i najbolju ženu u nauci. Za mlade naučne snage, studente master i doktorskih studija iz regiona, organizovana je  obuka Centralno-evropskog programa razmjene univerzitetskih studija - CEEPUS, na temu „Kako pripremiti, napisati i objaviti naučni rad u sportskoj nauci“, navodi aktivnosti profesor Bjelica.

Na jednom mjestu, dodaje, uliće se aktuelne teme, rasprave i stvoriti mogućnosti za nova umrežavanja, projekte, na svim područjima sportske nauke,  uključujući i znanja iz oblasti medicinskih, bioloških, zdravstvenih nauka, bihevioralnih, društvenih nauka, humanističkih, umjetničkih i društvenih istraživanja, politika i praksi vezanih za savremene perspektive sporta, fizičke aktivnosti i zdravlje.

Naučni radovi će biti predstavljeni na konferenciji, a sažeci biti publikovani u zborniku sažetaka, dok će radovi u cjelosti imati šansu da nađu svoje mjesto u dva naučna časopisa Crnogorske sportske akademije i  jednom partnerskom časopisu. Riječ je o časopisima Sport Mont, Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine,  kao i u časopisu Journal of Anthropology of Sport and Physical Education, indeksiranim u prestižnim svjetskim međunarodnim bazama.

Ovaj događaj ima tradiciju dugu 16 godina, a do sada se konferencija održavala u Baru, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Budvi i Podgorici. Prošle godine je okupila oko 350 učesnika iz 24 zemlje svijeta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.