Vojska prodaje minobacače i zolje, a kupuje patrolne brodove
Ilustracija

Vojska prodaje minobacače i zolje, a kupuje patrolne brodove

Ministarstvo odbrane planira da se do 2020. godine proda značajan dio neperspektivnog naoružanja i viška opreme koji se nalazi u skladištima kopnene vojske, mornarice i vazduhoplovstva.

Prema podacima iz dugoročnog plana razvoja odbrane, resor Predraga Boškovića će do kraja iduće godine prodati 400 komada protivtenkovskih raketnih bacača tipa „zolja“, 581 raketu „maljutka“, 19 prenosivih raketnih PVO sistema „strela 2M“, kao i 30 minobacača 82 mm koji se nalaze u skladištu u Brezoviku, piše Pobjeda.

U skladištu u Danilovgradu, prema podacima iz dokumenta, nalaze se tri borbena oklopna vozila M81, šest protivtenkovskih topova, kao i pet borbenih transportera koji su višak.

Kada je u pitanju glavno naoružanje i oprema, koji su potreba VCG, u dokumentima se navodi da vojska raspolaže sa 74 minobacača 82 mm, od čega su vojsci potrebna 44, dok su ostali višak. U posjedu su i 32 minobacača od 120 mm, 18 višecjevnih lanser raketa, kao i 12 haubica 122 mm.

Kopnene snage raspolažu i sa šest borbenih oklopnih vozila M86, šest borbenih oklopnih vozila M83, kao i 226 lakih prenosivih raketnih PVO sistema. Kopnene snage su, kako navode u Ministarstvu, najbrojniji vid Vojske, osposobljene za izvođenje kopnenih operacija za odbranu države i u okviru kolektivne odbrane.

“Težište i prioritet razvoja kopnenih snaga imaće deklarisane čete iz sastava pješadijskog bataljona, sa elementima podrške. Nabavkom lakih oklopnih vozila pješadije sa pratećim sredstvima i sistemima naoružanja unaprijediće se mobilnost, zaštita, vatrena moć i interoperabilnost deklarisanih četa za učešće u punom spektru NATO vođenih operacija”, napominje su u planu odbrane.

Kada je u pitanju Mornarica, dokument pokazuje da ovaj dio VCG raspolaže sa dva patrolna broda tip 33, a oba su višak, tri raketne topovnjače, od kojih je jedna višak. Navodi se i da je vojsci potreban jedan patrolni brod i četiri patrolna čamca za hitno reagovanje, koji će biti nabavljeni.

“Patrolni brodovi klase „Kotor“ će biti povučeni iz operativne upotrebe nakon završetka konverzije raketnih topovnjača, dok će raketne topovnjače biti povučene iz operativne upotrebe nakon nabavke novih patrolnih brodova”, navodi se u planu odbrane.

U posjedu Mornarice je školski brod „Jadran“, te pučinski remorker, barkasa ronilačka kao i jedna lučka dizalica.

“Mornarica VCG će razvijati sposobnosti za nadzor i zaštitu mora, povećanje prisustva brodova na moru, izvođenje operacija pomorske zabrane (MIO operacije), protivminsku zaštitu, traganje i zaštitu mora od zagađenja. U prvom dijelu planskog perioda Mornarica će završiti nadogradnju sistema za nadzor mora, opremanje deklarisanih jedinica i konverziju raketnih topovnjača klase „Končar“ u patrolne brodove. U cilju dostizanja punih sposobnosti kontrole i zaštite mora u drugom dijelu planskog perioda planirana je nabavka jednog patrolnog broda srednje klase”, dodaje se u izvještaju.

Vazduhoplovstvo, prema podacima Ministarstva, ima četiri borbena helikoptera, od kojih je jedan višak, osam helikoptera opšte namjene HO 45, od kojih je sedam van upotrebe, kao i radarsko osmatrački sistem S 600 koji je proglašen kao neperspektivan. U Vazduhoplovstvu se izvan operativne upotrebe nalaze avioni tipa N-62 (G-4) koji su oglašeni suvišnim i ponuđeni na prodaju.

Prema objavljanom planu, Vazduhoplovstvo raspolaže i sa jednim izviđačkim helikopterom, a plan je da se nabavi još jedan, kao i sa tri višenamjenska helikoptera ,,Bell 412“ koje je Ministarstvo kupilo prošle godine. Vazduhoplovstvo VCG će razvijati sposobnosti vazduhoplovne vatrene podrške, nadzora i zaštite vazdušnog prostora, taktičkog transporta vazdušnim putem, traganja i spašavanja (SAR operacije), medicinske evakuacije (MEDEVAC), gašenja požara upotrebom helikoptera, kao i izvršavanje ostalih zadataka u podršci civilnim institucijama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.