„Karotrc“ 50. Praznika mimoze

Trka karića zabavila učesnike i posjetioce Herceg Novog (FOTO)

Centrom Herceg Novog danas nisu voženi automobili, već karići. Atraktivna trka „Karotrc“ 50. Praznika mimoze privukla je brojnu publiku svih generacija, a osmjeha i aplauza nije falilo dok se stazom od Gradske kafane do Škvera spuštali karići sa jednim, dva ili tri takmičara.

 Stazu dugu 700 metara uspješno je prešlo 97 takmičara iz Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Šibenika, Beograda, Banja Luke i Trebinja.

Trku karića otvorili su revijalnom vožnjom potpredsjednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević i najstariji član nevladine organizacije „Maškare“ Damir Bakica.

Ovo je fenomenalan događaj koji zaslužuje da bude tradicionalan u okviru Praznika mimoze i svake godine se organizuje na sve višem nivou, istakao je potpredsjednik Opštine Miloš Konjević, zadovoljan brojem učesnika i gledaca i oduševljen atmosferom.

„Ja sam karić vozio kao klinac, sa sedam-osam godina i onda nisam 30 godina, do prošle“, rekao je Konjević i poručio da je trka karića pravi primjer sadržaja kakvima treba bogatiti Praznik mimoze, koji nam vraćaju stare novske običaje i igre, navodi se u saopštenju Opštine Herceg Novi.

FotoZvezdanaKujovicKarotrc20197revijalnoKonjeviciBakica

Foto: Zvezdana Kujović

On je zahvalio nevladinoj organizaciji „Maškare“ i Ivanu Peuliću, koji je donio ovu ideju u Herceg Novi, na Praznik mimoze. Rekao je da je „Karotrc“ sjajna uvertira u završnicu 50. Praznika mimoze koja će biti spektakl.

Kako je najavio, Praznik završava sledećeg vikenda karnevalskom povorkom 18 grupa, tradicionalnim spaljivanjem karnevala i velikim koncertom Cece Ražnatović u Igalu.

Za dobru organizaciju druge trke karića pobrinuli su se članovi nevladine organizacije „Maškare“, koji su inicijatori ove sportsko-zabavne manifestacije u Herceg Novom.

„Naša inicijativa krenula je od momenta kada smo na Riječkom karnevalu, u stvari u Opatiji čuli da se nešto slično održava, pa nam je došla ideja da mi to napravimo na nešto drugačiji način“, ispričao je Ivan Peulić iz NVO „Maškare“.

Peulić je srećan što su drugu godinu zaredom opravdali očekivanja, realizovali sjajan događaj i raduje se sledećoj trci. On je imao samo riječi hvale za brojne Novljane koji su ih podržali, svoj tim, kao i za Opštinu Herceg Novi, Javnu ustanovu kulture „Herceg Fest“, Turističku organizaciju i Direkciju 50. Praznika Mimoze koji su povjerili nevladinoj organizaciji „Maškare“ da realizuje jedan ovakav događaj.

FotoZvezdanaKujovicKarotrc201910

Foto: Zvezdana Kujović

Ideju i dodatan podstrek „Maškare“ su dobile od tima iz Šibenika, koji u tom hrvatskom gradu organizuje svjetsko prvenstvo u trci karića.

„Najbolja ocjena i najveće zadovoljstvo je kad vidite osmjeh ljudima na licu. Prošao sam cijeli Herceg Novi, svi se smiju, nijednog čovjeka nisam vidio tužnog, svi su zadovoljni i srećni, a to je suština, cilj cijele ove priče“, poručio je Darko Relja iz Šibenika, koji je nagrađen kao najstariji takmičar.

Kako kaže, vožnja karića je u Šibeniku duga tradicija, a sam ga vozi od malih nogu. Ističe da ne postoji starosna granica, karić je za sve koji se nagovore da sjednu na njega.

„U ovoj situaciji u kojoj svi živimo, za malo veselja i radosti karići su dobro došli. Vozimo kariće da se probudimo, da nam bude ljepše, da se sjetimo vremena kada nam je bilo lijepo. Vidi lijepo šta se kod vas događa, ko može ovo platiti?“, rekao je Relja.

Florijan Žižić iz Rupa kod Šibenika, u kojima se organizuje Kup Vuka Mandušića u karićima, kaže da je staza u Herceg Novom slična onoj u Šibeniku i odlična za gledaoce jer mogu da snime predivne scene.

 „Fenomenalna je staza i organizacija na vrhunskom nivou i biće nam drago da pozovemo domaćine da budu naši gosti u sledećim trkama kod nas u šibenskoj županiji“, kazao je Žižić.

Iako su kariće u najvećem broju vozili muškarci, nekoliko dama se takođe odvažilo da proba, a među njima je nagradu osvojila Ana Bulatović. Ona i partner u dvosjedu Petar Čupić sami su osmislili, izradili i oslikali karić.

„Divno je bilo. Mi smo trenirali bar tri noći zaredom, satima smo se vozili. Mama mi je pričala da su se oni karićima igrali i ja sam to sada doživjela i prezadovoljna sam“, rekla je Ana i pozvala sve da i sami dožive divno iskustvo i druženje, bez obzira na godine.

FotoZvezdanaKujovicKarotrc201912najbrzadamaAnaBulatovic1

Foto: Zvezdana Kujović

Prvo mjesto u kategoriji jednosjeda (K1) osvojio je Albert Tomić koji je stazu prešao za 02:10:29 minuta, drugi je bio Josip Zorić, a treći Dražen Boban.

U kategoriji dvosjeda (K2) prva je bila ekipa Gonzalesi, Željko Stamenković i Ognjen Vujičić koji su postavili rekord staze - 02:05:31 minuta. Drugo mjesto pripalo je timu Bulet u sastavu Ivan Đorđević i Relja Novaković, a treće su zauzeli Bobani, Dražen i Anđela Boban.

Među trosjedima najbrži  je bio tim Prugovo, za koji su karić vozili Dražen, Vedran i Nikola Boban.

Podijeljene su i specijalne nagrade: najsporiji takmičar je, kao i prošle godine, bio Miloš Milošević, najstariji takmičar Darko Relja, nagradu za najmlađe dobili su Dušan i Branko Bušković, najmaškaraniji karić bio je onaj Muhameda Tice, za najatraktivniju vožnju priznanje je dobio Ivan Valdi, najoriginalnije ime ekipe je Šjora Ljube Team, najbolje žensko vrijeme imala je Ana Bulatović, a nagradu je dobio i takmičar koji nije završio trku Boris Šćekić. Specijalna nagrada za doprinos „Karotrcu“ uručena je pabu „Got“.

Nagrade su uručili potpredsjednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević i direktorica Javne ustanove kulture „Herceg Fest“ Gordana Porobić Krcunović.

Osim atraktivnih vožnji i dobrog druženja, takmičari i gledaoci su nakon trke uživali u bokeškoj pašta-šuti i crnom vinu, koji su služeni na Škveru.

Organizator „Karotrca“ je NVO Maškare, a pokrovitelji su Opština Herceg Novi, Turistička organizacija i JUK „Herceg Fest“. Trku su pomogli: kompanija „Carine“, „Krušo niskogradnja“, „Katunjanin“, „Reklame Svijet“, lokal „Citadela“, „Casa“ – Igalo, komapnija „Blueline“, restoran „Al Posto Giusto“, kafe „Lokal“, „Šeki-Nautilus“, picerija „Motiv“, „Verige 65“, „LavLuxe“, marina Zelenika, „Jokina kužina“, konoba „Feral“, Triatlon klub Herceg Novi, AMSK Podi, Auto servis „Prlainović“ i Auto servis „Bery brothers“.

Ovog vikenda na 50. Prazniku mimoze će biti održan i završni maskenbal u hotelu „Park“ u Bijeloj, na kojem će nastupiti Indira Forza, bivša članica grupe Colonia. Sjutra će biti održan kartaški turnir u briškuli i trešeti u konobi „Kantula“, prvi takav događaj u okviru Praznika mimoze.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.