Post se ne preporučuje djeci i trudnicama
Foto: Ilustracija

Sve namirnice imaju svoj značaj za zdravlje

Post se ne preporučuje djeci i trudnicama

Uskršnji post koji je počeo u ponedjeljak nikako se ne preporučuje djeci, trudnicama, dojiljama i onima koji pate od bolesti metabolizma, upozoravaju ljekari.

Doktorka Ivana Šarac, naučnik u oblasti ishrane Instituta za medicinska istraživanja, napominje da su na isključivanje namirnica životinjskog porijekla posebno osjetljiva djeca.

"Životinjski proteini su najkompletniji proteini u prirodi i oni jedini imaju sve potrebne amino-kiseline", kaže dr Šarac,"kao takvi su neophodni za pravilan rast i razvoj djece, jer učestvuju u formiranju svih organa. Slično važi i za trudnice i dojilje."

Doktorka Šarac napominje da sa stanovišta medicine sve namirnice imaju podjednako bitan značaj, bez obzira na to da li je riječ o voću, povrću, mesu, mlijeku, žitaricama. Jedino je dokazano da industrijski proizvodi i grickalice koji su puni šećera i soli i brojnih aditiva imaju slab hranljivi potencijal.

image73

"Životinjski proteini za razliku od biljnih imaju veću zasićujuću moć", kaže doktorka. "Osobe koje poste ponekad ne znaju čime da zamjene namirnice životinjskog porijekla, pa povećavaju unos hljeba i masnog peciva na bazi margarina što može da dovede do povećanja tjelesne težine. Ipak, kratkotrajni postovi nisu sa nutricionističke strane loši, pogotovo kad se uzme u obzir da suviše jedemo meso. Povećan unos ribe je u tom smislu "plus" za organizam, kao i dani "na vodi", jer se tijlo tada čisti i od viška masnoća iz biljnih ulja.

Da se bolje utoli glad za vrijeme posta, dr Šarac savjetuje kombinaciju žitarica i mahunastog povrća. Dugotrajno isključivanje proetina životinjskog porijekla nikako se ne preporučuje, jer dokazano vodi do deficita gvožđa, kalcijuma i vitamina B12.

Izvor: Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.