Napadač sa Novog Zelanda prije dvije godine bio na Balkanu: Zanimale ga bitke između hrišćanske i otomanske vojske
Tarant

Crna Gora, BIH, Bugarska samo neke od zemalja koje je obišao

Napadač sa Novog Zelanda prije dvije godine bio na Balkanu: Zanimale ga bitke između hrišćanske i otomanske vojske

Terorista Brenton Tarant koji je u krvavom pohodu u petak ubio 49 osoba u džamiji na Novom Zelandu posjetio je zemlje Balkana 2017. godine a kako prenose mediji, jedna od velikih životnih želja mu je bila da upozna kulturu i običaje balkanskih naroda. Sud na Novom Zelandu podigao je protiv njega optužnicu .

Terorista Brenton Tarant koji je u krvavom pohodu u petak ubio 49 osoba u džamiji na Novom Zelandu nalazio se na teritoriji Bosne i Hercegovine u januaru 2017. godine.

Brenton Tarant je ušao u Bosnu i Hercegovinu iz Crne Gore, tačnije na Graničnom prelazu Zupci početkom januara 2017. godine, piše bh portal Klix

Trenutno nije zvanično poznato da li se i koliko dugo zadržao na teritoriji BiH. To bi, prema trenutnim informacijama, mogle znati hrvatske policijske agencije ukoliko se Tarant iz BiH kretao u pravcu Republike Hrvatske.

Prema informacijama hrvatskog portala 24sata, Tarant je u Hrvatsku ušao kopnenim putem 4. januara 2017. godine, a odletio je iz Zagreba 18. januara. Većinom je boravio po hostelima, a navodno je obišao Poreč, Zadar, Šibenik, Dubrovnik i Zagreb.

Ukoliko se uzme u obzir datum ulaska u BiH i ulaska u Republiku Hrvatsku može se zaključiti da je Brenton Tarant boravio više od jednog dana na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Bugarski mediji, pozivajući se na istražne organe, objavili su juče informaciju da je Tarant boravio u toj zemlji krajem prošle godine, a da je na tom putu po Balkanu prošao i kroz Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Kako prenosi Anadolija, Glavni tužilac Sotir Tsatsarov je u petak uveče potvrdio da je Tarant bio u Bugarskoj od 9. do 15. novembra 2018. godine. Rekao je da je Tarant iznajmio automobil i obišao više od deset gradova u zemlji. Dodao je da je uglavnom posjećivao istorijske lokacije i da je bio zainteresovan za bitke između hrišćanske i otomanske vojske.

Tsatsarov je naglasio da je pokrenuta istraga o tome da li je Tarant imao kontakte sa lokalnim stanovništvom. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da Bugarska koordinira sa timovima za borbu protiv terorizma iz raznih zemalja.

Tarant je navodno bio strastveni avanturista kojem je bila jedna od velikih životnih želja da upozna kulturu i običaje balkanskih naroda.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.