Islamska zajednica CG osudila teroristički napad na Novom Zelandu
Fejzić

Islamska zajednica CG osudila teroristički napad na Novom Zelandu

Islamska zajednica u Crnoj Gori najoštrije je osudila teroristički masakr na vjernike u džamiji u Novom Zelandu.

Reis Rifat Fejzić istakao je da smo svjedoci rastućeg trenda ekstremno desničarskih ideologija inspirisanih netrpeljivošću i islamofobijom.

"Islamska zajednica, kao i do sada, nije kadra da ovakve zločine podvodi pod kolektivnu krivicu, već ponavlja da zločin nema vjeru niti naciju. Vjerujemo da je krajnje vrijeme da se globalno civilizovano društvo pozabavi uzrocima pogubnih fenomena koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju miru i suživotu", kazao je Fejzić.

On je poručio da se izlivima mržnje na društvenim mrežama, narastajućim populizmom u javnom diskursu, oživljavanjem mitova u novom ruhu i nekontrolisanom školskom literaturom generiše ambijent koji veliča zločine prema drugim i drugačijim.

"Napredno društvo je pozvano da stvara potpuno drugačiji ambijent utemeljen na pluralizmu i univerzalnim vrijednostima", poručio je reis Fejzić.

Novozelandska policija potvrdila je da je u današnja dva oružana napada na džamije u Christchurchu ubijeno 49 ljudi, a više od 20 ih je povrijeđeno.

Policija je ubrzo nakon napada objavila da su uhapšene četiri osobe, a da je jedna od njih identifikovana kao državljanin Australije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.