Objavljen snimak hapšenja napadača sa Novog Zelanda(VIDEO)
Foto: Anadolija

Objavljen snimak hapšenja napadača sa Novog Zelanda(VIDEO)

Mediji su objavili snimak hapšenja Brentona Taranta, koji je osumnjičen da je izveo napad na džamije na Novom Zelandu.

On je priveden odmah posle napada u gradu Kraistčurču.

U trenutku kada ga je opkolila policija se nalazio u vozilu, u kom su pronađene dvije eksplozivne naprave. 

Pored njega, uhapšene su još tri osobe.

 

Beta/Kodex

Muškarac koji je na internetu uživo prenosio svoj napad na muslimanske vjernike na Novom Zelandu, tokom kojeg je ubio najmanje 40 ljudi, predstavio se kao Australijanac Brenton Tarant, a među onima koji su ga inspirisali ima i ličnosti iz crnogorske i srpske istorije.

Tarant je na Jutjubu uživo prenosio napad na jednu od dvije džamije u novozelandskom gradu Krajstčerč, u kojima je danas ukupno ubijeno najmanje 49 osoba.

Na oružju kojim je izveo napad, Tarant je ispisao imena istorijskih ličnosti koje su ratovale protiv muslimana i nazive nekih istorijskih događaja, navodi australijski Sandej morning herald.

Između ostalog, pominju se srpski ratnik Miloš Obilić, knez Lazar Hrebeljanović, zatim Bajo Pivljanin i Novak Vujošević, koji su predvodili ustanke protiv Turaka, kao i crnogorski vojskovođa Marko Miljanov.

Uz imena napadača na džamiju u Kvebeku Aleksandra Bisoneta i italijanskog ekstremiste Luke Trajinija, koji je prošle godine vatrenim oružjem ranio nekoliko afričkih migranata u Maserati, pominje se i Opsada Beča iz 1683. godine, tokom koje su hrišćani porazili muslimane, i 1571. godina, kada je Otomansko carstvo pretrpjelo poraz u Bici kod Lepanta.

Dok se vozio ka džamiji, Tarant je u kolima slušao dvije pjesme, jednu na srpskom, drugu na njemačkom, prenosi Sandej morning herald. Na videu su se mogle čuti riječi srpske pjesme "Od Bihaća do Petrovca sela", u kojoj se pominje nekadašnji lider bosanskih Srba Radovan Karadžić.

"Iz Krajine krenuli su vuci, čuvajte se ustaše i Turci, Karadžiću vodi Srbe svoje, nek se vidi, nikog se ne boje", slušao je Tarant, između ostalog, na putu do džamije.

Na u međuvremenu obrisanom Tviter nalogu, Tarant je objavio link ka svom manifestu, dokumentu na 74 strane, u kojem se, kako ocjenjuje australijski list, primjećuje opsesija nasilnim pobunama protiv islama.

Gardijan prenosi da Tarant u manifestu kritikuje imigraciju i multikulturalizam, i žali nad "propadanjem" kulture, bijelog, evropskog Zapada.

U tom dokumentu, nazvanom "Velika zamjena", Tarant kao motive za napad navodi "stvaranje atmosfere straha" i "podsticanje nasilja" prema muslimanima.

Nabrajajući razloge za svoju akciju, Tarant u manifestu piše da je potrebno razdvajanje evropskih članica NATO od Turske kako bi alijansa ponovo postala ujedinjena evropska vojska, a Turska bila vraćena na poziciju strane neprijateljske sile, prenose novozelandski mediji.

Naveo je i da se zalaže za "balkanizaciju SAD" koja bi između ostalog osigurala budućnost bijele rase na sjevernoameričkom kontinentu i smanjila sposobnost SAD da globalno projektuju svoju silu.

To bi obezbijedilo da se nikada ne ponovi situacija kao što je bilo američko miješanje u događaje na Kosovu gdje su se "SAD i NATO borili na strani muslimana protiv evropskih hrišćana koji su pokušavali da uklone islamske okupatore iz Evrope", stoji u manifestu.

U manifestu je pohvalio američkog predsjednika Donalda Trampa, navodeći da je on "simbol obnovljenog bijelog identiteta i zajedničkog cilja", navodi Sandej morning herald.

Tarant u manifestu navodi da je imao "kratak kontakt" s norveškim masovnim ubicom Andersom Beringom Brejvikom, koji je u julu 2011. godine ubio 77 ljudi, i dodaje da mu je Brejvik dao "blagoslov" za napad, prenosi Gardijan.

Navodi i da je odrastao u radničkoj porodici sa slabim primanjima, da ima škotsko, irsko i englesko porijeklo i da je imao obično djetinjstvo.

"Ja sam običan bijelac, iz obične porodice, koji je odlučio da se zauzme da obezbijedi budućnost za svoje ljude", stoji u manifestu.

Sebe je opisao kao "etnonacionalističkog eko fašistu".

Navodi da je napad bio planiran dvije godine i da je Krajstčerč kao lokacija odabran prije tri mjeseca.

Novi Zeland nije bio prvobitni izbor za napad, ali je Tarant želio da pošalje poruku da "nigdje u svijetu nije bezbjedno", dodaje britanski list.

"Došao sam da živim na Novi Zeland privremeno dok sam planirao i trenirao, ali sam ubrzo otkrio da je Novi Zeland kao meta pogodna kao bilo koja druga zemlja na Zapadu", napisao je Tarant.

Kako navodi Sandej morning herald, u manifestu je nagovijestio da je zaokupljen silovanjima u Velikoj Britaniji i Njemačkoj koja su počinili neevropljani. On govori i o seksualnoj eksploataciji oko 1.400 djece u britanskom gradu Roteramu 80-ih, 90-ih i 2000-ih godina i navodi da su za nju odgovorni Britanci pakistanskog porijekla.

Policija za sada nije potvrdila da je Tarant jedna od uhapšenih osoba zbog napada, već je samo navela da je optužen jedan muškarac.

Beta/Kodex

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.