Novi Zeland:Terorista na šaržerima ispisao imena Miloš Obilić, Bajo Pivljanin(VIDEO)
Brenton Tarant

Slušao pjesmu o Karadžiću?

Novi Zeland:Terorista na šaržerima ispisao imena Miloš Obilić, Bajo Pivljanin(VIDEO)

Jedan od napadača koji je na Novom Zelandu u džamiji ubio 49 vjernika, a 48 ranio, zove se Brenton Tarant, a na društvenim mrežama pojavile su se fotografije njegovog spremanja i opreme za teroristički napad.

Takođe, na Internetu se pojavio snimak iz kola napadača prije nego što je izvršio masakr, čija autentičnost takođe nije potvrđena, na kome se čuje kako muškarac sluša srpsku krajišku pjesmu "Od Bihaća do Petrovca sela", u kojoj se pominje ime haškog osuđenika Radovana Karadžića.

On je na svom oružju napisao  ćirilicom imena: Marko Miljanov Popović, Stefan Lazar, Miloš Obilić, Bajo Pivljanin.

Untitled

Zapadni mediji, poput Dejli mejla, greškom pišu da su to imena drugih terorista koji su učestvovali u stravičnom napadu.

Oagk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTVRNN01EQV8vNWU3ZmM0MDFlZWJmMmI0Y2FjNDk5ZjgwZWEzYjk2NGYuanBlZ5GTAs0CQgCBAAE

Međutim radi se o imenima istorijskih ličnosti.

Miloš Obilić - srpski vitez koji je ubio turskog sultana u Kosovskoj bici.

Marko Miljanov Popović (1833 - 1901), crnogorski narodni književnik, vojskovođa i vojvoda iz plemena Kuči.

Stefan Lazar - srpski knez Lazar Hrebeljanović (1329 - 1389), poginuo u boju sa Turcima na Kosovu Polju. Koristio kraljevsko ime Stefan Lazar.

Bajo Pivljanin (1630 - 1687) - čuveni hajdučki harambaša iz Pive.

Tarant je prenosio uživo preko Fejsbuka kako puca na vjernike.

Snimak u trajanju od 16 minuta postavljen je na stranicu koja pripada Brentonu Tarantu, ali ga je Fejsbuk ubrzo obrisao.

Snimak je napravljen očigledno preko kamere koju je nosio na svojoj glavi. On pokazuje muškarca kako se u borbenoj vojnoj opremi vozi do džamije Al Nur u centru Krajstčerča.

Pošto je parkirao vozilo, uzima jednu od više pušaka iz kola i ulazi u džamiju. Zatim, približivši se vratima počinje da puca.

Na snimcima se vidi i kako je ovaj muškarac proveo u džamiji nekoliko minuta, mijenjajući municiju nekoliko puta.

U jednom trenutku izlazi iz džamije da uzme još jedno oružje iz automobila, puca na ljude na ulici a zatim se vraća i sistematski puca u tijela.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.