Najviše novca dodijeljeno Islamskoj zajednici pa Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi
Ilustracija

Ukupno 200.000 eura crkvama i vjerskim zajednicama u CG

Najviše novca dodijeljeno Islamskoj zajednici pa Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

Direktorat za odnose s vjerskim zajednicama Ministarstva za ljudska i manjinska prava podijelio je u prošloj godini 200.000 eura crkvama i vjerskim zajednicama u Crnoj Gori.

 Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi iz državnog budžeta je dato 50.424 eura, dok je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj dodijeljeno 10.000 eura manje, odnosno 40.095 eura, piše Dan.

Kako se navodi u godišnjem izvještaju o radu Ministarstva za ljudska i manjinska prava, na čijem je čelu ministar Mehmed Zenka, novac vjerskim zajednicama i crkvama dijeljen je u cilju pružanja finansijske podrške i namjenske raspodjele materijalne pomoći, na osnovu internog akta Kriterijuma za dodjelu materijalne pomoći vjerskim zajednicama.

Prema ovim podacima, Islamska zajednica u Crnoj Gori dobila je najviše novca u prošloj godini 53.765,86 eura. Katolička crkva (Kotorska biskupija i Barska nadbiskupija) dobila je 36.215,55 eura, a Jevrejska zajednica Crne Gore 19.500 eura.

“U 2018. godini Direktorat je nastavio aktivnosti na sprovođenju potpisanog Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete stolice, Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori i Ugovora o uređenju od nosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Jevrejske zajednice u Crnoj Gori. U tom cilju, i u protekloj godini mješovite komisije za sprovođenje navedenih ugovora su održale sastanke”, piše u izvještaju koji je juče usvojila Vlada.

Navodi se da je ukupan budžet Ministarstva za ljudska i manjinska prava za 2018. godinu iznosio 2.364.753 eura.

Za administraciju je planirano 1.550.054 eura, a izvršeno 1.474.124. za program ostvarivanja ljudskih prava planirano je 83.750, a ostvareno 70.174 eura. Za ostvarivanje rodne ravnopravnosti planirano je 56.767, a realizovano 22.032 eura. Za program unapređenja položaja RE populacije planirano je 196.383, a utrošeno 159.671 euro.

Ministarstvo je navelo da je za vjerske zajednice planiralo da utroši 228.600, a da je realizovano 225.951 euro.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.