Novi pokušaj: Prvo lansiranje „Sojuza“ sa posadom (VIDEO)
Foto: Sputnik

Novi pokušaj: Prvo lansiranje „Sojuza“ sa posadom (VIDEO)

Dva američka i jedan ruski kosmonaut poletjeli su ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), u drugom pokušaju da stignu u orbitu posle neuspjelog lansiranja u oktobru.

Ruska raketa u kojoj su Amerikanci Nik Hejg i Kristina Koh i Rus Aleksej Ovčinjin poletjela je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu nešto posle ponoći po lokalnom vremenu.

Očekuje se da će pristati na ISS za oko šest sati.

Raketa "Sojuz" koja je 11. oktobra prošle godine vozila Hejga i Ovčinjina aktivirala je bezbjednosni sistem dva minuta po lansiranju, pa je kapsula s kosmonautima bezbjedno sletjela.

Ta nezgoda je bila prvo neuspjelo rusko lansiranje ljudske posade od 1983, kada su se dva sovjetska kosmonauta bezbjedno katapultirala posle eksplozije na lansirnoj rampi, prenosi Beta.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.