Raspisana crvena potjernica za 20 osoba povezanih s ubistvom Kašogija
Džamal Kašogi, foto: AA

Raspisana crvena potjernica za 20 osoba povezanih s ubistvom Kašogija

Interpol je raspisao crvenu potjernicu za 20 osumnjičenih osoba koje se dovede u vezu s ubistvom saudijskog novinara Džamala Kašogija.

U novembru i decembru 2018. godine Intrerpolu je podnesen zahtjev da se raspiše crvena potjernica za ukupno 20 osumnjičenih osoba koje su povezane s ubistvom Kašogija.

Generalni sekreterijat Interpola je kasnije prihvatio zahtjev te raspisao crvenu potjernicu za pomenutim osobama, javlja Anadolija.

Džamal Kašogi, novinar i kolumnista lista "The Washington Post", ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Kašogi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Potom su podigle optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.