Najveći zatvoreni vodopad na svijetu nalazi se na aerodromu u Singapuru
Foto: Instagram

Najveći zatvoreni vodopad na svijetu nalazi se na aerodromu u Singapuru

Svjetski poznat arhitekta Moše Safdi projektovao je novu zgradu aerodroma "Jewel Changi" u Singapuru, koja će biti otvorena 17. aprila.

Završni radovi su u toku, a najupečatljiviji dio je čarobni vrt, u sklopu koga se nalazi najveći zatvoreni vodopad na svijetu.

Aerodrom "Jewel Changi" prostire se na 134.000 kvadratnih metara, a projekat je vrijedan 1,2 milijarde američkih dolara.

Najupečatljiviji dio projekta je Rejn vorteks (kišni vrtlog), najveći zatvoreni vodopad na svijetu, koji je visok 40 metara.

Olujno vrijeme je česta pojava u Singapuru, pa je Rejn vorteks dizajniran da odvodi 40.000 litara kišnice u minutu. Strujanje vode će hladiti vazduh ispod kupole, a sakupljena voda će biti ponovo upotrijebljena.

Safdi je u intervjuu za Dezen pozvao arhitekte da zbog klimatskih promjena rade projekte koji mogu da odgovore na ekstremne vremenske i temperaturne uslove.

Oko vodopada će se nalaziti „šumska dolina“, kao i terasa sa 200 vrsta biljaka, a vrt na četiri sprata biće jedna od najvećih zatvorenih zbirki biljaka u Singapuru.

„Za nešto poput dragulja, u gradu sa umjerenom klimom, moj san bi bio da ga otvorim ka vazduhu i prirodi kada je vrijeme divno“, rekao je Safdi.

Iako tehnologija za sklapanje krova koja je kompatibilna sa unutrašnjim klima-uređajem još nije dostupna, dragulj i dalje ima mnogo atrakcija za posjetioce.

Nova zgrada je povezana sa sistemom javnog prevoza u Singapuru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.