Brajović: Zaobilaženjem institucija sistema ne doprinosimo jačanju države
Foto: Skupština CG

Sa sjednice POSP-a u Strazburu

Brajović: Zaobilaženjem institucija sistema ne doprinosimo jačanju države

Sedamnaesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP) koji je danas održan u Evropskom parlamentu u Strazburu, završen je usvajanjem Deklaracije i preporuka, kao i i zajedničkom izjavom kopredsjedavajućih, predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića i poslanika Evropskog parlamenta Dejvida Martina.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Skupštine Crne Gore, u zajedničkoj izjavi se konstatuje da mirno okupljanje predstavlja demokratsko pravo građana Crne Gore, a da svi opozicioni poslanici treba da preuzmu aktivnu i konstruktivnu ulogu u radu privremenog skupštinskog odbora čiji je ambiciozni plan rada važan za evropski put Crne Gore.

"Od opozicionih poslanika se takođe očekuje da u potpunosti nastave parlamentarni dijalog i učešće u predstojećim sastancima POSP-a. Ovaj odbor pozdravlja do sada postignute rezultate i naglašava da je sada sveukupni prioritet Crne Gore usredsređivanje na ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, vezanim za vladavinu prava, što je takođe od suštinske važnosti za zatvaranje već otvorenih pregovaračkih poglavlja" – navodi se između ostalog u Zajedničkoj izjavi kopredsjedavajućih.

U svom uvodnom izlaganju, Brajović je rekao da jedino rad u okviru institucija može dati prihvatljiv rezultat za sve učesnike političkog života u Crnoj Gori.

"Zahtjevi opozicije najčešće se odnose na dodatno jačanje vladavine prava, i saglasni su sa našim prioritetima. Međutim, očigledno je da se pojedine opozicione partije samo deklarativno zalažu za poboljšanje ambijenta izbora, a u osnovi kontinuirano pokušavaju da politički dijalog izmjeste iz Skupštine" – naveo Brajović.

On je naglasio da zaobilaženjem institucija sistema ne doprinosimo jačanju države, njenih institucija, stabilnosti i razvoju.

"Vjerujem da će kao i mnogo puta ranije preovladati realno sagledavanje mogućnosti i racionalnost, kao i da će sve demokratske i proevropske snage u Crnoj Gori ispunjavanjem neophodnih kriterijuma i standarda za članstvo u Evropskoj uniji, nastaviti da stvaraju preduslove za dalji razvoj zemlje"- Brajović.

Uvodna izlaganja na zasijedanju POSP-a imali su glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević, u ime rumunskog predsjedavanja Savjetu EU Gabrijela Čot, u ime Evropske komisije Tomas Haglajtner, kao i ispred Evropske službe za vanjsko djelovanje Maura Klun.

U svojstvu izvjestilaca, o stanju pristupnih pregovora, napretku u vladavini prava i slobodi medija i odnosima između Evropske unije i Crne Gore govorio je poslanik Adrijan Vuksanović, o aktivnostima Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva Marta Šćepanović i ispred EP Jozo Radoš. 

Održivost i izazovi ekonomskih i fiskalnih reformi bili su tema o kojima su izvijestile poslanice Skupštine Crne Gore i EP Daliborka Pejović i Marijet Mekginis.

Učešće u diskusiji po tačkama dnevnog reda uzeli su brojni poslanici Evropskog parlamenta, poslanici vladajuće većine Skupštine Crne Gore Tarzan Milošević, Luiđ Škrelja, Obrad Stanišić, a Ranko Krivokapić bio je kao i na prethodnom POSP-u jedini poslanik opozicije. Na sjedinici POSP-a učestvovao je i poslanik Nedžad Drešević.

Usvojena Deklaracija i preporuke prevashodno su usmjerene na aktivnosti koje treba preduzeti u cilju jačanja parlamentarnog dijaloga, institucija i vladavine prava na putu  Crne Gore ka Evropskoj uniji.

Sljedeća sjednica POSP-a biće održana u Podgorici u oktobru 2019. godine, sa novim članovima POSP-a iz Evropskog parlamenta nakon izbora koji će biti održani u maju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.