Bregu: Šireći duh solidarnosti i tolerancije izvan granica mlade generacije učimo onome što je zaista važno
Bregu i Osmani

Bregu: Šireći duh solidarnosti i tolerancije izvan granica mlade generacije učimo onome što je zaista važno

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu uručila je nagradu Šampion regionalne saradnje za 2018. godinu Albani Osmani, osnivaču i predsjednici fondacije "You are a sunflower" (Ti si suncokret) iz Albanije, na prijemu povodom obilježavanja 11. godišnjice ove organizacije upriličenom večeras u Sarajevu.

"Solidarnost je temeljna evropska vrijednost, jedna od onih vrijednosti kojih u zadnje vrijeme, na žalost, nedostaje u postmodernom svijetu u kome živimo. Svake godine Savjet za regionalnu saradnju bira JEDNOG od brojnih pionira regionalne saradnje čije su aktivnosti i uticaj obilježili godinu iza nas. Zastrašujuće je saznati da udio djece (dobi od 0 do 15 godina) koja su izložena riziku od siromaštva na Zapadnom Balkanu dostiže čak 31,5%. Iako veoma mlada, fondacija You are a sunflower, koja radi sa najosjetljivijom grupom u našem društvu, sa socijalno ugroženom djecom, već je imala značajan pozitivan uticaj na živote mnogih od njih kojima je pružila neophodnu pomoć i poboljšala uslove u kojima žive, na taj način poboljšavajući i naše društvo", kazala je Bregu.

Ona je dodala da ovakve aktivnosti, kojima se širi duh solidarnosti i tolerancije i izvan nacionalnih granica, koje govore jezikom humanosti i empatije, podučiće mlade generacije onome što je zaista važno.  

Osmani, koja je primila nagradu u ime fondacije You are a sunflower, zahvalila se Savjetu za regionalnu saradnju i generalnoj sekretarki što su prepoznali njihov rad i odabrali da stojimo zajedno, ujedinjeni iza svakog djeteta.        

„Počeli smo od nule u martu 2017. godine, našim novcem, kada smo napravili prve brendirane proizvode, majice sa motivom suncokreta čijom prodajom smo prikupljali sredstava kojima smo pomagali djeci koja su se liječila u bolnicama širom Albanije, a kasnije  smo naš rad proširili i na Kosovo* i Sjevernu Makedoniju. Prikupljena sredstva smo koristili i nastavljamo da koristimo da ispunimo želje bolesne djece. Naš sljedeći korak će biti regionalna kampanja! Gdje god na Balkanu postoji dijete kojem je potrebna pomoć, želimo da mu pružimo ruku pomoći! Naš region je divan dio svijeta, blagosloven prirodom, slomljen istorijom, ali ujedinjen snagom i velikim srcem naših građana“, poručila je Osmani.

Na prijemu povodom 11. godišnjice Savjeta za regionalnu saradnju okupili su se predstavnici političkog i diplomatskog kora iz Bosne i Hercegovine, medija, nevladinih organizacija, kao i drugi prijatelji, partneri i svi oni koji podržavaju aktivnosti ove organizacije, gdje su pozdravili novog šampiona regionalne saradnje i zajedno proslavili sve dosadašnje, ali i buduće zajedničke uspjehe. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.