Stejt Department: U Crnoj Gori problem korpucija, trgovina ljudima, napadi na novinare i LGBT zajednicu
Foto:VOA

Pompeo predstavio godišnji izvještaj o ljudskim pravima

Stejt Department: U Crnoj Gori problem korpucija, trgovina ljudima, napadi na novinare i LGBT zajednicu

Američki državni sekretar Majk Pompeo predstavio je u Stejt Departmentu godišnji izvještaj o ljudskim pravima. Za Crnu Goru se u izveštaju kao problem navode korpucija, trgovina ljudima, napadi na novinare I LGBT zajednicu.

Kao države u kojima se najviše krše ljudska prava naveo Iran, Južni Sudan, Nikaragvu i Kinu ali je dodao da i kod američkih saveznika ima negativnih pojava, prenosi Glas Amerike.

Kad je u pitanju izvještaj za Balkan, za Srbiju se kao problemi navode – korupcija, uključujući i visoke zvaničnike, nasilje nad novinarima i nasilje nad LGBT zajednicom.Navodi se da je vlast pokušala da procesuira zvaničnike koji krše ljudska prava, ali da je prijavljeno da su mnogo slučajevi korpucije, nasilja i ostalih kršenja ljudskih prava prošli nekažnjeno.

Za Kosovo se navodi da se kršenja ljudskih prava najviše ogledaju u protjerivanju izbjeglih, ukorijenjenoj vladinoj korupciji, nasilje nad novinarima, kao i prijetnje, zatim nasillje prema nacionalnim manjinama i marginalnizovanim grupama i to od strane bezbjednosnih snaga.

Vlada je procesuirala neke zvaničnike za zloupotrebe, ali izvještaj navodi da se stiče utisak, da su viši zvaničnici prošli nekažnjeno.

Za Crnu Goru se u izveštaju kao problem navode korpucija, trgovina ljudima, napadi na novinare I LGBT zajednicu. Nekažnjivost se ističe kao problem koji i dalje postoji jer zvaničnici koji krše ljudska prava nisu snosili posljedice.

"Rekli smo onima koji degradiraju ljudsko dostojanstvo da će platiti cijenu. Ako ima zloupotreba, biće detaljno dokumentovane i objavljene. Otkrivanjem zloupotreba i pritiskom nad nerazumnim režimima, možemo nešto da promijenimo. U to smo se uvjerili tokom godina. Ovaj izvještaj je uticao da vlade mijenjaju politiku, nadamo se da će tako i biti u budućnosti i da ćemo činiti da represivni režimi počnu da poštuju ljudska prava.", kazao je Pompeo, prenosi Glas Amerike.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.