Simović: Mojkovac ide putem napretka, značajan razvojni podsticaj dodatnih 900 hiljada eura prihoda

Podrška Vlade daljem razvoju lokalne ekonomije i otvaranju novih radnih mjesta

Simović: Mojkovac ide putem napretka, značajan razvojni podsticaj dodatnih 900 hiljada eura prihoda

Mojkovac ide putem napretka. Valorizacija potencijala opštine, prije svega u poljoprivredi, turizmu, ide u pravom smjeru, zahvaljujući realizaciji Vladinih politika usmjerenih na podršku razvoju Mojkovca i Sjevera i u saradnji sa lokalnom samoupravom koja može biti dobar primjer domaćinskog i odgovornog odnosa prema potrebama građana, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović prilikom današnje radne posjete Mojkovcu.

On je kazao da će Vlada nastaviti da podržava i realizuje razvojne i investicione aktivnosti koje će doprinijeti daljem razvoju lokalne ekonomije, otvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju kvaliteta života građana, jednako u urbanom i ruralnim područjima ove opštine.

U razgovoru sa predsjednikom Opštine Rankom Mišnićem i njegovim saradnicima, Simović je izrazio zadovoljstvo evidentnim rezultatima u stanju lokalnih finansija, redovnog servisiranja lokalnih potreba i obaveza prema državi, ali i zadovoljstvo zbog timskog rada koji daje rezultate u kreiranju povoljnog ambijenta za investicije i realizaciju razvojnih projekata u korist građana.

"Tom prilikom, potpredsjednik je kazao da je značajan razvojni podsticaj za Mojkovac biti dodatnih oko 900 hiljada eura prihoda koje će opština dobiti od Vlade u ovoj godini po osnovu izmijenjenog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, a koje će, kako je uvjeren, lokalna samouprava, iskoristiti domaćinski. Na sastanku su dogovorene konkretne aktivnosti u dijelu izgradnje ruralne infrastrukture, putne i vodovodne, a koje će Vlada kroz programe podrške preko Ministarstva poljoprivrede podržati u ovoj i narednim godinama. Takođe, Simović je istakao posebno zadovoljstvo, zbog uspješne dosadašnje dinamike realizacije projekta Skijališta Žarski, koje će imati značajne efekte na razvoj turizma, mogućnosti plasmana domaćih proizvoda, razvoj preduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

534420133647210541285474774840903900594176n

 Simović je i u Mojkovcu obišao više  lokacija i objekata na kojima se, uz podršku Vlade i Opštine, realizuju projekti od značaja za razvoj poljoprivrede i unapređenje kvaliteta života građana u ruralnom području.

“Kao što smo i najavili najvažnije i najčešće adrese našeg rada biće adrese vrijednih domaćina i preduzetnika i odgovornih lokalnih samouprava sa željom i potrebom da svi zajedno unapređujemo našu poljoprivredu i uslove života na selu. Imali smo otvorene i domaćinske razgovore i dogovorili smo brojne projekte koje ćemo zajednički realizovati. Završićemo vodovod u Podbišću, zašta je Vlada opredijelila preko 100.000 eura. Dogovorili smo rekonstrukciju mosta u Gostilovini, i rekonstrukciju i otvaranje otkupnog centra za mlijeko u Poljima. U tom pravcu, uskoro će početi rekonstrukcija otkupnog centra, a Ministarstvo je dodatno podržalo i nabavku specijalizovanog vozila za otkup mlijeka“, kazao je Simović.

On je dodao da se u neposrednoj komunikaciji sa domaćinima, preduzetnicima i mještanima, ukazalo na brojne šanse i mogućnosti koje je Vlada obezbijedila u ovogodišnjem izdašnom Agrobudžetu, posebno u dijelu podrške unapređenju farmi, poboljšanju kvaliteta i stvaranju konkuretnih proizvođača“, kazao je Simović.

„Zajednički je utisak, opredjeljenje i odlučnost svih nas i naših sagovornika da nastavljamo svi zajedno, i Vlada i lokalna samouprava i vrijedni domaćini“. 

Upravo u cilju kvalitetnog informisanja potencijalnih korisnika podrške poljoprivredi, u Mojkovcu je prije godinu dana osnovan Agrobiznis centar.

Prilikom posjete Agrobiznis centru,  Simović je kazao da rad zaposlenih u ovoj instituciji ohrabruje jer je dobio uvjeravanja da se proizvođačima pravovremeno daju informacije i pomoć u ostvarivanju potrebne podrške Ministarstva poljoprivrede.

"On je izrazio zadovoljstvo što je lokalna samouprava prepoznala važnost zajedničkih aktivnosti na planu što boljeg iskorišćavanja raspoloživih sredstava podrške za poljoprivredu, i što je sa lokalnog nivoa opredijelila posebnu podršku za poljoprivredu u iznosu od oko 100 hiljada eura", kaže se u saopštenju.

 Simović je, kako je saopšteno, u Mojkovcu posjetio neke od poljopriverdnih gazdinstava i preduzetnika iz ove oblasti koji svojim primjerom pokazuju da je poljoprivredna proizvodnja i prerada šansa za porodičan biznis i razvoj Mojkovca. Simović je posjetio Željka Veljovića vlasnik firme “Mushroom – MN” koja već dvije decenije razvija biznis - otkup šumskih plodova – pečurki, jagoda, borovnica, kao i malina.  Simović je posjetio i gazdinstvo poljoprivrednog proizvođača Slađana Minića u Tutićima, koji se prije nekoliko godina vratio na đedovinu i uspješno se bavi ovčarstvom, proizvodnjom maline, jagode i borovnice.

542559563647212674618597620776608932036608n

O korišćenju i očuvanju šumskih resursa bilo je riječi na posebnom sastanku Simovića sa predstavnicima područne jedinice Uprave za šume.

“Uputio sam poruku potrebe angažovanijeg odnosa i brige o čuvanju osjetljivog resursa kakve su šume, pažljivijeg i odgovornijeg odnosa prema monitoringu ponašanja koncesionara, posebno u dijelu odnosa prema lokalnoj infrastrukturi. Mislim da tu ima dosta prostora da se to unaprijedi, da se povede više računa o načinu eksploatacije šume, zaštiti šuma, da se uvodi šumski red, sprovodi sanitarna sječa, kratko rečeno da pokažemo značajniju brigu o zaštiti i održivoj valorizaciji tog bogatstva”, poručio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.