Mjesec dana nije konzumirala mlijeko, evo kako joj je organizam uzvratio
Foto: Ilustracija

Nema adekvatne zamjene za kalcijum iz ovog proizvoda

Mjesec dana nije konzumirala mlijeko, evo kako joj je organizam uzvratio

Po savjetu nutricioniste jedna djevojka je prestala da konzumira mliječne proizvode zbog tzv. proljećnog umora. Evo kako joj je organizam odgovorio na takvu promjenu.

"Prošlog proljeća sam se osjećala veoma iscrpljeno, umorno i pospano, čak i nakon kratkog odmora. Još je na sve to došla i alergija, i osećala sam se fizički i psihički oslabljeno. Valjda je to tako svima u tom periodu godine. 

Odlučila sam da se konsultujem sa svojim nutricionistom kako bih provjerila da li nešto treba da promjenim u svojoj ishrani da bih se osjećala makar malo bolje, ili da mi jednostavno preporuči neku namirnicu koja bi mi pomogla kod alergije i umora. 

"Nemoj neko vrijeme konzumirati mliječne proizvode", izgovorio je.  

"Nemoj ih konzumirati neko vrijeme i pričaćemo ponovo uskoro." 

Uvjerio me je da će mi se menstrualni ciklus stabilizovati, da će nestati bol i otečenost u tom periodu. 

"Kravlje mlijeko sadrži u sebi hormone krave. I oni se mješaju sa tvojima."

S obzirom na to da me je njegovo objašnjenje i više nego ubijedilo, odlučila sam da ostavim mliječne proizvode "po strani" tokom cijelog mjeseca, i istina je da su, makar u mom slučaju, umor,pospanost i menstrualni ciklus nastavili po starom. Ništa se drastično nije promjenilo.

Od tada se pitam da li moj nedostatak vjere u cio taj proces bilo to što se umješalo i nije dozvolilo mom tijelu da uživa u svom novom stanju. Ili je zapravo cijela ova pompa oko prestanka unošenja mliječnih proizvoda u organizam jedna velika, orkestrirana marketinška kampanja kako bi se poboljšala prodaja tofu proizvoda i vegetarijanskih napitaka? Mlijeko

Pitala sam o ovoj temi još jednog nutricionistu jer me zanimalo još jedno stručno mišljenje.Zanimalo me da će se naše stanje u organizmu zaista promjeniti na bolje ako prestanemo da konzumiramo mliječne proizvode, i prije svega, kako ćemo to primjetiti? 

"Imaćemo deficit kalcijuma u organizmu i to ćemo morati da kompenzujemo na neki drugi način."

Dakle, problem nije prestanak konzumacije mliječnih proizvoda, već je problem u tome da ne nalazimo adekvatnu zamjenu za dozu kalcijuma koja je potrebna našem organizmu. Za ovu nutricionistkinju, jedini slučaj kada mliječni proizvodi moraju da se izbace iz ishrane je slučaj laktozne intolerancije. 

Čak 65 odsto svjetske populacije je u nekom stepenu osjetljivo na laktozu. Intolerancija na laktozu zapravo znači da tijelo otežano vari mliječne proizvode, jer se u tankom crijevu luči se premalo enzima laktoze.

Mišljenje još jednog nutricioniste i autora brojnih knjiga koje govore o ishrani, je sljedeće: "Od kada su to mliječni proizvodi loši? Mlijeko je jedna fenomenalna namirnica. Mliječni proizvodi su nam oduvijek obezbjeđivali snagu i energiju. Čak su i Stari Grci koji su trčali maratone, svoju ishranu bazirali na kombinaciji mlijeka i meda." 

Zaključak? 

U 21. vijeku odabir adekvatnog načina ishrane više naginje ka pitanju vjere, nego ka racionalnom odlučivanju. I kada nam padne na pamet da se odreknemo neke namirnice koju smo cio život konzumirali, trebalo bi da se zapitamo da li je sve što je trenutno "u modi" tu je nešto drugo prestalo tu da bude ili je sve to jedna vrsta orkestrirane kampanje od strane nekoga kome odgovara da se to dogodi?

Izvor: Stil.kurir.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.