U vazdušnom prostoru EU-a zabranjeni letovi dva modela Boinga 737
Foto: AA

U vazdušnom prostoru EU-a zabranjeni letovi dva modela Boinga 737

Agencija za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA) odlučila je da suspenduje sve letove dva modela Boinga na području Evropske unije.

U saopštenju EASA-e se navodi da su suspendovani svi letovi modela "Boing 737-8 Max" i "Boing 737-9 Max", javlja Anadolija.

"Agencija je donijela odluku da obustavi sve letove dva navedena modela", navodi se u saopštenju ove agencije.

Riječ je o tipu aviona koji se u proteklih pet mjeseci čak dvaput srušio, pri čemu je ukupno poginulo više od 300 osoba.

Veliki strah od mogućih avionskih nesreća izbrisao je milijarde dolara tržišne vrijednosti najvećeg svjetskog proizvođača aviona jer je dionica kompanije "Boing Co" izgubila gotovo pet posto vrijednosti samo u ponedjeljak.

Skoro 40 posto aktivne flote od 371 Boinga 737 MAX je prizemljeno širom svijeta, prema podacima Flightglobala, a to uključuje i 97 aviona u Kini, na najvećem tržištu u svijetu.

Samo dan nakon nesreće aviona Etiopijan Erlajns, u kojoj je poginulo 157 osoba, Sjedinjene Američke Države su navele da je sigurno koristiti Boinge.

Međutim, brojne zemlje su već obustavile letove aviona Boing 737 MAX 8 i Boing 737 MAX 9, napominjući da žele da provjere sigurnosne rizike povezane s korišćenjem ovih modela aviona.

Nakon pada aviona Boing 737 Max 8 Etiopijan Erlajnsa, brojne aviokompanije iz nekoliko zemalja obustavile su letove na kojima se koriste ti avioni.

Etiopijan Erlajns je obustavio letove na kojima se koriste avioni Boing 737 Max 8, a Uprava za avijaciju Kine svim aviokompanijama u zemlji naredila je obustavu korišćenja ovih aviona.

Ukupno 157 putnika i članova posade poginulo je u nedjelju u avionskoj nesreći koja se dogodila kod Adis Abebe. Avion Boing 737-8 kompanije Etiopijan Erlajns srušio se nedugo nakon polijetanja ka Najrobiju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.