Sjutra završne riječi u slučaju pokušaja državnog udara
Foto: Printscreen

Sjutra završne riječi u slučaju pokušaja državnog udara

U Višem sudu u Podgorici sutra počinje iznošenje završnih riječi na suđenju u slučaju pokušaja državnog udara na dan posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016. godine.

Suđenje traje već više od godinu i po dana i prvo je u istoriji Crne Gore koje je direktno prenošeno na televiziji. 

Grupi ruskih i srbijanskih državljana, zajedno sa šefovima crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta (DF) Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, uskoro će biti izrečena presuda za optužbe da su u noći posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016. godine, planirali upad u Skupštinu, hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilnu smjenu vlasti, s ciljem da se Crna Gora spriječi da uđe u NATO. 

Tokom procesa suđenja, crnogorsko tužilaštvo, na čelu s glavnim specijalnim tužiocem, Milivojem Katnićem, istaklo je da je slučaj pokušaja državnog udara jasan.

Devet državljana Srbije odmah se na startu nagodilo s tužilaštvom i priznalo učešće u pokušaju "državnog udara".

Dvojica su postali svjedoci saradnici i na sudu su optužili lidere DF-a da su učestvovali u ovoj zavjeri. Krunski svjedok tužilaštva bio je Saša Sinđelić, koji je kao organizatore puča označio navodne članove ruske obavještajne službe GRU, Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, koji su, preko njega, pokušali da dostave oružje DF-u. 

Drugi svjedok saradnik Mirko Velimirović tvrdio je da je bio zadužen da dopremi to oružje, ali se predomislio i bacio ga u jezero Gazivode na sjeveru Kosova.

Tokom suđenja, istraga je proširena i na bivšeg agenta CIA Džozefa Asada i njegove saradnike. On je negirao krivicu kao i Šišmakov i Popov, a SAD i Rusija blokirale su njihova eventualna izručenja. 

S druge strane, optuženi lideri DF-a od početka procesa su negirali krivicu, tvrdeći da se radi o montiranom političkom procesu, koji je imao za cilj da održi na vlasti Demokratsku partiju socijalista (DPS), da uplaši manjinske narode Demokratskim frontom i ubrza ulazak Crne Gore u NATO, bez održavanja referenduma. 

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srbijanski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević. 

Optužnicim su obuhvaćena i trojica crnogorskih državljana - lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.