Međuopštinska saradnja kao važan mehanizma reforme javne uprave

Održana prezentacija Analize o mogućim oblicima međuopštinske saradnje

Međuopštinska saradnja kao važan mehanizma reforme javne uprave

U organizaciji Ministarstva javne uprave iUNDP-a održana je prezentacija Analize o mogućim oblicima međuopštinske saradnje u Crnoj Gori, gdje su učešće uzeli predstavnici opština, Ministarstva javne uprave, finansija, ekonomije, Zajednice opština Crne Gore, kao i NVO sektora.

Državni seketar u Ministarstvu javne uprave, Goran Jovetić, ukazao je na značaj međuopštinske saradnje kao važnog mehanizma reforme javne uprave, koji je prepoznat kroz Strategiju reforme javne uprave, ali i kratkoročne i srednjoročne mjere Plana optimizacije. Istakao je i važnost učešća svih aktera u stvaranju boljih uslova za međuopštinsku saradnju u Crnoj Gori, odnosno učešća državnih organa, opština i Zajednice opštine Crne Gore.

"U cilju izrade analize, sprovedene su aktivnosti koje se odnose na analizu zakonskog, strateškog i planskog okvira u Crnoj Gori, te analizu primjera dobre međunarodne prakse, dubinski intervjui sa predstavnicima 10 manjih opština (do 10.000 stanovnika), indirektno anketiranje otvorenog tipa predstavnika svih lokalnih samouprava, kombinovani dubinski intervjui i indirektno anketiranje predstavnika relevantnih institucija na nacionalnom nivou", saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Ključni nalazi Analize međuopštinske saradnje, koje su predstavile autorke, Tatijana Pavlović – Križanić i Budimka Golubović,  ukazuju da novi zakonski i starteški dokumenti upućuju JLS da koriste međuopštinsku saradnju.

" Analiza je pokazala da MOS nije dovoljno prepoznat u strateškom planiranju JLS, odnosno da svega tri jedinice lokalne samouprave, u strateškim planovima  razvoja prepoznaju mehanizam međuopštinske saradnje kao jedan od mehanizama za podsticanje razvoja. Istovremeno, konstatovano je da model privatno-javnog partnerstva kao koncept saradnje opština sa privatnim sektorom može posticajno djelovati i na unapređenje  ovog mehanizma", saopšteno je.

Predstavnici Opštine Berane, Mojkovac i Nikšić govorili su dobrim primjerima međuopštinske saradnje u Crnoj Gori, pa je tako Darko Stojanović iz Opštine Berane predstavio projekat Regionalnog biznis centra, kao primjer dobre međuopštinske saradnje, čija je misija da pomogne stvaranju povoljnijeg okruženja za ekonomski razvoj malih i srednjih preduzeća u sjeveroistočnom regionu Crne Gore, a i o koristima međuopštinske saradnje u uspostavljanju azila za napuštene životinje.

Milica Ristić iz Opštine Mojkovac, govorila je projektu Sinjajevina, čiji je cilj kreiranje uslova za održivi socio ekonomski razvoj ovog područja, dok je glavni gradski arhitekta u Opštini Nikšić, Nejbojša Adžić, govorio o radu službe glavnog gradskog arhitekte, uz poruku da u oblasti arhitekture i prostornog planiranja u cilju unapređenja života građana, uvijek ima prostora za MOS.

Državni sekretar, Goran Jovetić, poručio je da prezentovani primjeri dobre međuopštinske saradnje ukazuju na mogućnost jačanja ovog modela saradnje.

Izrada ove Analize je predviđena Akcionim planom za sprovođenje Strategije reforme javne uprave u Crnoj Gori 2016-2020. i organizovana u okviru projekta “Podrška uspostavljanju transparentne i efikasne javne uprave na usluzi građanima” koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom javne uprave.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.