Pod jednakim uslovima koristiti sadržaje koje kreira javna administracija
Macanović i Pribilović

Potpisan Memoranduma o saradnji Ministarstva javne uprave i Saveza slijepih Crne Gore

Pod jednakim uslovima koristiti sadržaje koje kreira javna administracija

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, i izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore, Goran Macanović, potpisali su danas Memorandum o saradnji u okvir nedjelje Partnerstva za otvorenu upravu “Globalni poziv na akciju - uprava u službi građana”. Memorandum je potpisan i na Brajevom pismu.

„Savremeno digitalno društvo mora se graditi na vrijednostima ravnopravnosti, inkluzivnosti, otvorenosti. Sve institucije treba da obezbijede jednake šanse svim građanima, a Ministarstvo javne uprave mora to da omogući u digitalnom svijetu“ – kazala je ministarka Pribilović nakon potpisivanja Memoranduma.

Ona je saopštila da saradnja Saveza slijepih Crne Gore i Ministarstva javne uprave nije od danas i postoji od formiranja ovog ministarstva, od izrade prvih smjernica za e-pristupačnost.

„Spaja nas jasna i iskrena želja, da sve osobe sa invaliditetom, a, prije svega, osobe, oštećenog vida, pod jednakim uslovima koriste sadržaje koje kreira javna administracija u Crnoj Gori. U želji da ovo partnerstvo dodatno ojačamo, te da odgovornim i transparentnim odnosom stvorimo dodatnu vrijednost danas potpisujemo ovaj Memorandum o saradnji, u nadi da ćemo odmah nakon potpisivanja započeti zajedničke aktivnosti. Ovim memorandumom obavezujemo se na saradnju koja, između ostalog, podrazumijeva inicijative u svim oblastima od zajedničkog interesa, otvoren i konstruktivan dijalog koji treba da rezultira uspješnim projektima i razmjenom iskustva“, kazala je Pribilović.

PotpisivanjeMemorandumaMJUiSavezslijepihCG1

Macanović je istakao da je siguran da je potpisivanje memoranduma o saradnji sa Ministarstvom javne uprave i činjenicom da se to dešava u okviru nedjelje obilježavanja Partnerstva za otvorenu upravu, samo okvir kroz koji će u narednom periodu realizacijom različitih inicijativa i aktivnosti, zajedničkim radom doći do inkluzivnijeg društva u Crnoj Gori i doprinijeti  poboljšanju kvaliteta života osoba sa oštećenim vidom, ali i osoba sa  invaliditetom uopšte.

On je istakao da je pristupačnost informacija i, u okviru nje e-pristupačnost, jedna od prioritetnih oblasti u radu Saveza slijepih Crne Gore, te da vjeruje da će vrlo brzo imati dosta inicijativa i aktivnosti koji će podrazumijevati konkretizaciju onoga što je danas potpisano.

„Želim da napomenem da saradnja sa ministarstvom ne počinje potpisivanjem ovog memoranduma, ona postoji već godinama. Podsjetiću da smo zajedničkom inicijativom i radom došli do dva važna dokumenta, a to su smjernice za e-pristupačnost  web sadržaja i pristupačnost dokumenata. Vjerujem, i da ćemo kroz realizaciju ovog memoranduma uspjeti da te smjernice vidimo i u praksi  ne samo u okviru ostalih ministarstva, nego u okviru cijele javne uprave“ – kazao je Macanović.

PotpisivanjeMemorandumaMJUiSavezslijepihCG4

On je istakao da je Ministarstvo javne uprave kao organ nadležan za nevladine organizacije doprinio boljem i  jednostavnijem funkcionisanju NVO, te da je ministarka Pribilović jedna od zaslužnih koja je doprinijela da se u Zakonu o NVO našla odredba koja podrazumijeva odvajanje dodatnih sredstava za projekte koje se odnose na osobe sa invaliditetom.

Macanović je izrazio nadu da će se kroz realizaciju ovog memoranduma unapređivati zakonodavni okviru u funkcionisanju NVO, kako bi Savez slijepih i ostale organizacije osoba sa invaliditetom mogle što lakše da realizuju svoje aktivnosti, a samim tim utiču na poboljšanje kvaliteta života  svojih ciljnih grupa.

Macanović je zaključio da današnje potpisivanje Memoranduma treba da bude primjer drugim ministarstvima i drugim državnim organima, na koji način može i treba javna uprava da sarađuje sa civilnim sektorom i i organizacijama osoba sa invaliditetom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.