Dođite na željezničku stanicu, ne radite ništa i imaćete platu 2.000 eura
Foto: Ilustracija

Oglas za posao u Švedskoj

Dođite na željezničku stanicu, ne radite ništa i imaćete platu 2.000 eura

Primate solidnu platu, a ne radite gotovo ništa, radite šta vam je god volja do kraja života...

Ova ideja vjerovatno mnogima zvuči primamljivo, a upravo takav oglas za posao objavili su Šveđani.

Plan im je, u sklopu umjetničkog projekta, zaposliti kandidata koji će imate samo jednu odgovornost - svaki dan se pojaviti na željezničkoj stanici u Geteborgu u tačno određeno vrijeme.

Kad zaposleni dođe na posao, upaliti će se rasvjeta na peronu kako bi svi znali da se „beskorisni zaposleni“ pojavio na svom radnom mjestu.

Nakon što se upale svjetla, zaposleni može ići gdje hoće i radit šta hoće, a na kraju smjene mora ponovno doći na stanicu kako bi ugasio svjetla.

Onome ko dobije ovu poziciju garantuje se zaposlenje do penzije, zajedno s platom od 2.000 eura, godišnjom povišicom, godišnjim odmorima...

Priča o poziciji na kojoj je čovjek plaćen da ne radi ništa započela je prije dvije godine kada je raspisan konkurs za umjetnike koji su, za nagradu od 670.000 eura, trebali osmisliti izgled željezničke stanice Geteborg Korsvagen. Umjetnici Simon Goldin i Jakob Senebi došli su na ideju da se novac od nagrade preusmjeri na radno mjesto čovjeka koji „ne radi ništa“.

Za tu svrhu osnovali su fondaciju kako bi izbjegli oporezivanje novca od nagrade, a zatim su sve uložili u dionice. Procijenili su da će zaposlenog moći plaćati „vječno“ tj. za tu poziciju imaće novca za idućih 120 godina, prenosi Oditi Central.

Ova odluka izazvala je negodovanje u dijelu švedske javnosti, a neki političari optužili su umjetnike da rasipaju novac poreskih obveznika. Drugi su ih optužili da je ideja bezvezna.

Oni se s time slažu:

"Cijeli koncept da se neko pojavljuje na poslu samo kako bi upalio i ugasio svjetla je glup i neproduktivan, ali to je i suština ove naše ideje“, kažu umjetnici.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.