Junker: Sada na britanskom parlamentu da napravi ključni izbor
Mej i Junker

Dogovoren pravno-obavezujući instrument u vezi Bregzita

Junker: Sada na britanskom parlamentu da napravi ključni izbor

Britanska premijerka Tereza Mej uspjela je da u razgovoru sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom osigura "pravno obavezujuće" promjene svog dogovora o Bregzitu, u posljednjem pokušaju da pridobije podršku britanskih poslanika koji su zaprijetili da će ponovo oboriti taj dogovor, prenosi Bi-Bi-Si.

Pravno obavezujući sporazum je zapravo dodatak ranije postignutom sporazumu između Mejove i EU prošle godine i predviđa zaštitni mehanizam kojim se garantuje da će granica između Republike Irske i Sjeverne Irske ostati otvorena i nakon izlaska Britanije iz EU.

Iz kabineta Tereze Mej je saopšteno da je dogovoren zajednički instrument o pojašnjenju sporazuma o Bregzitu.

Junker je poručio da Britanija mora da napusti EU do evropskih izbora 23-26. maja ili će u protivnom morati da bira svoje poslanike za Evropski parlament.

"Povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva treba da bude potpuno prije evropskih izbora koji se održavaju između 23. i 26. maja ove godine. Ako Ujedinjeno Kraljevstvo ne napusti EU do tada, zakonski će se od njega zahtjevati da održi ove izbore", rekao je Junker, prenosi Rojters.

Predsjednik Evropske komisije je rekao da je sada na britanskom parlamentu da napravi ključni izbor tako što će odobriti ili odbiti sporazum o izlasku Britanije iz EU.

"Izbor je jasan: to je ovaj dogovor ili Bregzita možda uopšte neće biti", dodao je Junker na Tviteru.

Izvor: Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.