Prije 16 godina ubijen Zoran Đinđić, Brnabić i članovi Vlade položili vijenac na mjestu atentata
Zoran Đinđić

Prije 16 godina ubijen Zoran Đinđić, Brnabić i članovi Vlade položili vijenac na mjestu atentata

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i članovi Vlade položili su danas vijenac na mjestu na kojem je izvršen atentat na nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića prije 16 godina u Beogradu.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbjednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek. 

Politička pozadina ubistva nikada nije otkrivena.

158764352958540697ee3c8347973399v4big

Tokom današnjeg dana, 16 godina od ubistva Đinđića biće obilježeno i polaganjem vijenaca i cvijeća na njegov grob, kao i šetnjama.

2019031223538064942506011Web
Sprska premijerka i članovi Vlade položili vijenac

Predstavnici Demokratske stranke će u prepodnevnim časovima položiti vijence na njegov grob u Aleji zaslužnih građana, a od 18 časova će sa organizatorima protesta protiv vlasti "Jedan od pet miliona" organizovati memorijalnu protestnu šetnju "Ako danas ne uspijemo, jedini razlog smo mi sami" - od Filozofskog fakulteta do zgrade Vlade. Liberalno-demokratska partija organizovaće tradicionalnu "Šetnju za Zorana", od sjedišta LDP-a do dvorišta Vlade.U dvorani Kulturnog centra Beograda biće održana promocija izdanja "Besede u Zoranovu čast 2006-2018", kao i proglašenje pobednika prvog takmičenja "Zoran Đinđić hakaton".

Zoran Đinđić rođen je 1. avgusta 1952. u Bosanskom Šamcu u Bosni i Hercegovini.

Bio je prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine, kao i jedan od osnivača Demokratske stranke, u kojoj je bio predsjednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsjednik DS.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

 Vlada Srbije u vrijeme njegovog mandata zalagala se za saradnju s Haškim tribunalom i u to vrijeme uhapšeno je i izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsjednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.