Aviokompanije obustavljaju upotrebu aviona Boeing 737 Max 8

Nakon nesreće u kojoj je stradalo 157 osoba

Aviokompanije obustavljaju upotrebu aviona Boeing 737 Max 8

Nakon pada aviona Boeing 737 Max 8 Ethiopian Airlinesa, niz aviokompanija iz nekoliko zemalja obustavile su letove na kojima se koriste ti avioni.

Nakon avionske nesreće do koje je došlo u nedjelju, a u kojoj je poginulo 157 osoba, letove na kojima se koriste avioni Boeing 737 Max 8 obustavili su brazilski Gol Airlines, meksički Aeromexico i indijski Jet Airways.

 Argentinska aviokompanija Aerolineas Argentinas najavila je privremenu obustavu upotrebe ovih aviona, a Uprava za civilnu avijaciju Singapura saopštila je kako je na određeni vremenski period zabranjen ulazak i izlazak pomenutih aviona iz zemlje.

Zvaničnici iz sektora transporta Južne Koreje saopštili su kako su u toku bezbjednosne provjere u lokalnoj aviokompaniji koja koristi avion 737 Max, i da su tokom tog procesa obustavili korištenje pomenutih letjelica.

U istrazi nesreće učestvuju i američki timovi.

U posljednjih šest mjeseci pala su dva aviona 737 Max 8 američkog proizvođača Boeing, što je otvorilo niz pitanja kada je riječ o njihovoj sigurnosti.

U oktobru prošle godine u Indoneziji je pao putnički avion B737 Max 8 Lion Airlinesa, a u nesreći je poginulo 189 osoba.

Iako još uvijek nije utvrđen uzrok nesreća, oba aviona su pala u periodu od šest do 12 minuta nakon polijetanja, što ukazuje na mogućnost tehničkog problema pomenutih modela.

Ethiopian Airlines je obustavio letove na kojima se koriste avioni Boeing 737 Max 8, a Uprava za avijaciju Kine svim aviokompanijama u zemlji naredila je obustavu korištenja ovih aviona.

Ukupno 157 putnika i članova posade poginulo je u nedjeljuu avionskoj nesreći koja se dogodila kod Addis Ababe. Avion Boeing 737-8 kompanije Ethiopian Airlines srušio se nedugo nakon polijetanja iz Addis Ababe ka Nairobiju.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.