Prisustvo EU u regionu od presudne važnosti za očuvanje mira

Drljević u Bukureštu

Prisustvo EU u regionu od presudne važnosti za očuvanje mira

Prisustvo Evropske unije u regionu i dalja podrška reformskim procesima zemalja Zapadnog Balkana od presudne su važnosti za očuvanje mira i stabilnosti, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Drljević je, tokom sastanka na marginama neformalnog Savjeta za opšte poslove koji je održan u Bukureštu, istakao da je, i pored izazova sa kojima se EU trenutno suočava, važno da ona ostane prisutna u regionu i snažno posvećena politici proširenja.

„Uvjeren sam da će EU ostati dosljedna ciljevima postavljeninm Strategijom proširenja Evropske komisije iz februara 2018, kao i porukama podrške sa samita u Sofiji iz maja 2018, kojima se potvrđuje evropska perspektiva Zapadnog Balkana“, kazao je Drljević, navodi se u saopštenju Kancelarije za evropske integracije.

On je ukazao na važnost pravovremenog vrednovanja napretka država kandidata za članstvo na osnovu individualnih rezultata

„Crna Gora je bila i ostala čvrsto opredijeljena za članstvo u EU, što potvrđujemo strateškim dokumentima i aktivnostima usmjerenim na ispunjavanje preostalih obaveza u svim pregovaračkim poglavljima“, naveo je Drljević, ističući izuzetno visok stepen podrške građana članstvu države u Uniji.

Glavni pregovarač smatra da je u ovoj godini važno održati kontinuitet ravnomjernog napredovanja države u procesu pristupnih pregovora, budući da ulazimo u fazu koja podrazumjeva privremeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Crna Gora očekuje, dodao je, da će 2019. biti godina otvaranja posljednjeg pregovaračkog poglavlja, postizanja interne spremnosti za zatvaranja više poglavlja i dobijanja završnih mjerila u poglavljima 23 i 24.

GetImage1
Drljević: Crna Gora čvrsto opredijeljena za članstvo u EU

„U procesu pristupanja naše države EU ne smijemo gubiti iz vida značaj saradnje i razmjene iskustava sa zemljama regiona. Politika dobrosusjedskih odnosa predstavlja jedan od vodećih vanjskopolitičkih pravaca Crne Gore i kao država koja je najnaprednija u procesu pristupanja EU, svoja iskustva i naučene lekcije nesebično dijelimo sa državama iz okruženja, uvjereni da to doprinosi kvalitetnijoj i bržoj transformaciji regiona i njegovoj integraciji u EU“, zaključio je glavni pregovarač.

Učesnici sastanka su poručili da evropski put zemalja kandidata za članstvo u EU nema alternativu i da će Rumunija tokom svog predsjedavanja težiti postizanju konkretnih rezultata u pogledu politike proširenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.